Groeten uit Israël: Twéé wegblokkades in Jeruzalem

Wednesday, October 18, 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De zomer lijkt nog niet helemaal verdwenen te zijn. Weliswaar was het vanochtend vroeg nog best koel, prettig en verfrissend koel, maar tegen de middag zouden de temperaturen weer gaan stijgen, tot 27 graden hier in Jeruzalem, en 29 graden in Tel Aviv. Bij ons thuis in Modi’in zou het zelfs boven de 30 graden worden, 31 graden is als maximumtemperatuur voorspeld. Hoorde ik iemand ‘herfst’ zeggen?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met stijgende temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Berichten over nieuwe wegblokkades door demonstrerende orthodoxe Joden verschenen gisteren op mijn mobieltje toen ik onze redactie verliet en te voet naar mijn auto marcheerde. Eerst was er alleen sprake van demonstraties in Bnei Brak, maar even later werden er ook oploopjes van honderden demonstranten in Jeruzalem gemeld. Terwijl ik nog op weg naar de auto was, wierp ik een blik op de Waze-navigatie-app. Precies de kruising bij de uitgang van 'mijn' ondergrondse parkeergarage, waar de Sare-Israel-straat en de Jaffastraat samenkomen, werd als geblokkeerd vermeld. 'Nou, leuk', dacht ik. Toen ik de kruising naderde, kon ik al van veraf de demonstranten zien en hun blijde zingen horen. Ik was daar minder blij mee, want ik wilde graag naar huis.

Gisteren, vlak voor mijn parkeerplek. Hoe kom je daar nu uit?

Ik belde eerst maar even naar huis om mijn gezin erop voor te bereiden dat ik wat langer in Jeruzalem zou blijven, en ik stuurde via Whatsapp een paar foto’s. Maar toen zag ik een auto uit de ingang van de parkeergarage naar buiten komen rijden en de Jaffastraat inrijden, waar normaal alleen maar bussen en taxi’s mogen rijden. Dat was de oplossing. Ik rende snel naar mijn auto, voordat ook de ingang door de zingende demonstranten geblokkeerd zou worden. En ja hoor, ik heb het gehaald. De ingang was nog vrij, de menigte stond links van mij en ik boog rechtsaf de Jaffastraat in, de vrijheid tegemoet. Na een kleine 25 minuten rijden was ik zelfs nog eerder thuis dan anders, want de meeste automobilisten was het niet gelukt op de snelweg A1 te komen, die daardoor net zo leeg was als met de feestdagen. Ik had geluk.

Elders in de stad waren ook protesten en wegblokkades, van de gehandicapten. Herinnert u zich de strijd over de verhoging van hun maandelijkse steun? Het was dus gisteren geen gemakkelijke dag voor de automobilisten en bussen in Jeruzalem.
Tegen het begin van de maand leek de strijd ten einde te zijn, toen de regering het eens was geworden met de vertegenwoordigers van de gehandicapten (artikel), maar ze waren het niet allemaal eens met hetgeen bereikt was. Een organisatie, genaamd Gehandicapten worden panters, zei dat ze niet allemaal een hogere uitkering zouden krijgen, maar alleen een bepaald deel van de gehandicapten. De organisatie eist precies hetzelfde bedrag voor alle gehandicapten en dreigde weer de straten op te gaan. En dat deden ze dan ook. Gisteren was het Parijsplein, niet ver van de woning van de premier, aan de beurt. De kruising werd geblokkeerd, het verkeer kwam ook daar tot stilstand.

Gehandicapten blokkeren een kruising, gisteren in Jeruzalem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Daarna gingen ze naar de ingang van de woning van de premier en eisten een gesprek met Netanyahu, maar zonder succes. Hoe het nu verder moet, weet op dit moment nog niemand. Tot nog toe had de bevolking veel begrip voor de strijd van de gehandicapten, maar nu ze duidelijk meer zullen gaan krijgen, schijnt het met het begrip zo langzaam aan voorbij te zijn.

En tot slot het heugelijke bericht: Het novembernummer van Israel Today is naar de drukker en de digitale versie zal een dezer dagen online gaan. (al abonnee?) Uitrusten bestaat bij ons echter niet, we zijn al begonnen aan de december-uitgave. December... niet te geloven hoe snel de tijd gaat.

En nu wens ik u een prettige en gelukkige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.