Oud Romeins theater naast de Klaagmuur opgegraven

Tuesday, October 17, 2017 |  Redactie Israel Today
Onlangs zijn acht lagen stenen van de Klaagmuur, die begraven lagen onder een acht meter dikke laag aarde, blootgelegd in een opgraving die werd uitgevoerd door de Israëlische Oudheidkundige Dienst in de tunnels langs de Westelijke Muur in Jeruzalem. Deze stenen zijn massief en nog volledig bewaard gebleven.

Bovendien waren de archeologen verrast om na het verwijderen van de genoemde laag aarde de overblijfselen te ontdekken van een uitzonderlijk Romeins theaterachtig bouwsel, dat de historische geschriften bevestigt over een theater in de buurt van de Tempelberg.

De uitgegraven lagen stenen (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tijdens een persconferentie maandagochtend onder de boog van Wilson in de tunnels van de Westelijke Muur, werden de lagen stenen en de verbazingwekkende overblijfselen van het theater gepresenteerd. Blijkbaar is er veel geïnvesteerd in de bouw van het theater met ongeveer 200 zitplaatsen.

Sinds het begin van het archeologisch onderzoek in Jeruzalem meer dan 150 jaar geleden, zoeken wetenschappers naar de in de historische bronnen vermelde openbare gebouwen, met name theaters en theaterachtige gebouwen. Deze beschrijvingen zijn terug te vinden in geschreven bronnen uit de tijd van de Tweede Tempel (zoals Josephus Flavius), en in bronnen uit de tijd na de vernietiging van de Tweede Tempel, toen Jeruzalem de Romeinse kolonie van Aelia Capitolina werd. Er waren veel theorieën over de locatie van deze complexen, maar ze misten een archeologische basis, tot deze laatste ontdekking.

Lees meer over archeologie en tal van andere ontwikkelingen in Israël in de komende nummers van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.