Groeten uit Israël: Weer orthodox protest tegen leger

Tuesday, October 17, 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,!

Van de regen die ons voor gisteren in Jeruzalem was beloofd hebben we bijna niets gekregen. In plaats daarvan regende en onweerde het des te meer in het noorden van het land. In Jeruzalem vielen in de middags slechts enkele regendruppels, toen kwam de zon weer tevoorschijn. Vandaag is de lucht weer helder blauw en de temperatuur ligt momenteel rond de 19 graden. De middag­temperaturen zullen rond de 24 graden liggen, het kan niet beter.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat bij de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en bevindt zich nu op 214,19 m onder zeeniveau.

Gistermiddag ben ik relatief snel thuis gekomen nadat ik wat langer dan gewoonlijk op de redactie was gebleven. We moesten het novembernummer van ons magazine afmaken en laten drukken. Op zulke dagen is de werkdag altijd iets langer. Ik dacht dat ik in de spits zou gaan rijden, maar toen ging het vrij snel sinds de gefaseerde nieuwbouw van snelweg 1 klaar is.

Nieuwe demonstraties en blokkades van de straten hadden me problemen kunnen opleveren bij het verlaten van de stad, als ik langer in Jeruzalem was gebleven. Het waren orthodoxe Joden, met name de Jeruzalemse afdeling van de tot de Litouwse stroming behorende orthodoxen, die opnieuw protesteerden. Het gaat opnieuw om jongeren die door de militaire politie zijn gearresteerd, nadat ze zich niet hadden gemeld bij het rekruteringscentrum van het Israëlische leger. Twee van hen waren gisteren op weg van de Dode Zee naar Jeruzalem, toen ze bij een controlepost werden gecontroleerd. Daarbij bleek, dat de twee zich hadden gedrukt voor het leger. Daarom werden ze overgedragen aan de Militaire Politie. De reactie liet niet lang op zich wachten. Niet alleen in Jeruzalem gingen de orthodoxe Joden (de Litouwers van de Jeruzalemse afdeling) de straat op, maar ook op vele andere kruispunten in het land.

De demonstranten moesten met geweld van de straat worden verwijderd (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De foto toont het kruispunt voor de ondergrondse parkeerplaats, waar ik altijd mijn auto parkeer. Het verkeer, auto' s, bussen en trams, kwamen natuurlijk volledig tot stilstand. Tijdens de botsingen tussen politieagenten en demonstranten gebeurde een incident dat vanochtend op het nieuws werd gemeld. Nadat demonstranten stenen gooiden naar een politieauto en vervolgens een politieagent steeds verder benaderde, voelde hij zich zo bedreigd dat hij het pistool trok om de menigte tegen te houden. De politie legde de situatie vanochtend uit en toonde begrip voor de politieagent, maar zei ook dat hij uitgenodigd zou worden voor een verhelderend gesprek.

De ultraorthodoxe demonstranten eisen een einde aan de jacht op hen, zoals ze later verklaarden. De maatregelen van de staat worden door hen omschreven als 'vergeefse pogingen om onze jeugd om te vormen tot soldaten en de traditionele levenswijze van de orthodoxen te verstoren.'
Helaas heb ik ook het gevoel dat dit probleem bijna onmogelijk op te lossen is. De arrestaties van de jonge orthodoxen die zich drukken voor het leger, maken geen enkele indruk op hen, ze worden zelfs beroemd. Het heeft dus geen zin hen te arresteren.
Aan de andere kant moet men echter begrijpen dat het niet mogelijk is dat slechts een deel van de burgers van het land in het leger dienen. Waarom moet bijvoorbeeld mijn dochter, die momenteel in de basisopleiding zit, twee jaar van haar leven voor het land geven, terwijl anderen dat niet moeten en toch alle rechten van een burger genieten?
Van mij hoeven de orthodoxen niet per se in het leger te dienen, maar ze kunnen wel een sociale dienst verlenen, er zijn veel orthodoxe Joden die bijvoorbeeld werken in de door een orthodoxe Jood opgerichte Ichud Hatzalah ambulancedienst. Ze bieden eerste hulp, zoals de Magen David Adom - Rode Davidster, en zijn vaak de eerste die op een ongevalslocatie aankomen. Veel religieuze meisjes doen de sociale dienst en ontvangen dan dezelfde voordelen van de staat als de meisjes die in het leger zaten.

Ichud Hatzalah in actie

Er moet een einde komen aan dit voortdurende conflict tussen de staat en de orthodoxe joden, die weigeren in het leger te dienen. Helaas weet ik niet zeker of de orthodoxen allemaal bereid zijn om een sociale dienst te verlenen aan de gemeenschap, maar wie weet. Er moet een dialoog tot stand worden gebracht. Wat zeggen ze in ons land? Wij zijn allen Joden (koelanoe Yehoediem)!

En nu wens ik u een aangename en vreedzame dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.