Israël en Arabieren: Akkoord met Iran terecht aangepakt

Monday, October 16, 2017 |  Redactie Israel Today
'Ik prijs de president voor het nemen van een historische en gedurfde beslissing om dit gevaar tijdig af te wenden,' reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag op de beslissing van de Amerikaanse president om de nucleaire overeenkomst met Iran te decertificeren.

President Donald Trump nam deze beslissing omdat de in de overeenkomst vermelde voorwaarden ernstig worden geschonden. Ook classificeerde hij de Iraanse Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie.

'Hij had de zaak voor zich uit kunnen schuiven. Hij had kunnen zeggen “Dit gaat niet in mijn tijd gebeuren, dus ik laat het gewoon los,” maar dat deed hij niet. Hij heeft dit gevaar onder ogen gezien en ik denk dat hij ons allen in het Midden-Oosten en daarbuiten de kans heeft gegeven om deze overeenkomst te repareren. Repareer hem of haal er een streep door. Omdat het heel gevaarlijk zou kunnen zijn als het gewoon zou doorgaan.'

De Israëlische leider was niet de enige die Trump prees omdat dat hij de eerste stap zette om het Iran-beleid van Barack Obama om te keren.
Koning Salman van Saoedi-Arabië belde Trump op om 'zijn visionaire nieuwe strategie voor Iran te prijzen en hij beloofde het Amerikaanse leiderschap te steunen,' aldus een verslag van het Witte Huis van het gesprek.
Soortgelijke verklaringen werden gepubliceerd door de Verenigde Arabische Emiraten en andere Golfstaten.

Dat was voor Netanyahu aanleiding om te verklaren: 'Als Israël en de Arabische staten het eens zijn over iets, dan moet je opletten.' Hij herhaalde deze zin zondag verscheidene malen voor verschillende groepen toehoorders.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.