Groeten uit Israël: Urenlang wachten op de bagage

Monday, October 16, 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik houd van deze koele en frisse lucht die we hier sinds een paar dagen hebben. Ook vanochtend vroeg was het net 15 graden toen ik naar ons redactiekantoor liep. De hemel was stralend blauw, en daarbij dan deze koele lucht, mooier kan het niet. Maar zo zonnig zal het vandaag niet blijven, vanaf de middag zal het gaan regenen, en er zou zelfs wat onweer kunnen komen. Dat stoort mij helemaal niet, we hebben al zo lang op dit weer zitten wachten. Ik herinner me nog de warme avonden bij ons in Modi’in (30 graden ’s avonds om acht uur), toen ik over deze koelte zat te mijmeren. Ook de regen is hartelijk welkom.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en misschien ook aan de kust. Mogelijk onweer. Vanaf het begin van de middag kunnen er ook in het midden van het land regenbuien vallen, gevaar voor overstroming in het Jordaandal, de Woestijn van Judea en bij de Dode Zee. Voor het jaargetijde te koel.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 214,185 meter onder de zeespiegel.

Momenteel reizen hier bij ons heel veel toeristen rond. De herfst is immers ook een prachtige tijd voor een vakantie in Israël. Tijdens de feestdagen werd op de luchthaven Ben Goerion extra personeel ingezet om te helpen bij de afhandeling en vooral de bagage-uitgifte. Deze dagen komen er niet alleen veel toeristen naar Israël, maar er komen ook veel Israëli's terug van vakantie.
Maar wie zijn vlucht naar Israël voor gisteren had gepland, heeft helaas pech gehad. Gisteren hebben de medewerkers die voor de feestdagen waren aangesteld, hun ontslagbrief gekregen. Ook al was hun duidelijk dat ze niet konden blijven werken, ze hadden er moeite mee om te accepteren dat hun werk afliep. Hun ontstemming daarover toonden ze dan ook doordat ze niet kwamen opdagen bij hun ploeg. Het resultaat liet niet lang op zich wachten.

Urenlang wachten op de koffers, vanochtend vroeg op de luchthaven Ben Goerion.

Op de radio werd gezegd dat de reizigers na de landing bijna een half uur moesten wachten voordat ze het vliegtuig konden verlaten. Maar de echte nachtmerrie begon daarna pas, bij de bagage-afgifte. Een Israëli die net een vlucht van 14 uur achter de rug had, vertelde dat men urenlang op zijn bagage moest wachten, omdat de werknemers niet bij hun ploeg waren verschenen. Velen uitten hun ontstemming over de onplezierige situatie tegenover het grondpersoneel, dat zelf ook hulpeloos was en daar niets aan kon doen. Nadat de ochtendploeg was begonnen, begon de situatie geleidelijk te de-escaleren. Geen prettige dag om in Israël aan te komen.

Ik vond altijd al dat staken op luchthavens niet goed is. De luchthaven is de poort naar Israël, het eerste wat een toerist te zien krijgt. En als je dan ontvangen wordt zoals vandaag, maakt dat geen goede indruk. De vakbond weet dat ook, en daarom wordt vaak, wanneer men een bepaald doel wil bereiken, gedreigd om stakingen op de luchthaven uit te roepen. Dat is zo ongeveer het laatste wapen dat men trekt om de tegenpartij op de knieën te dwingen. Meestal is een korte waarschuwingsactie dan voldoende om de onderhandelingen met succes af te sluiten. Maar of dat nou zo goed is om de arbeidsconflict over de ruggen van de passagiers uit te vechten?

En nu nog een mooi verhaal over de luchthaven. In de aankomsthal wachten veel mensen op hun geliefden. Vaak kopen ze dan een mooie ballon als welkomst­cadeautje. Als u, beste lezer, ooit in Israël bent geland, hebt u vast wel eens de grote aantallen ballonnen gezien die aan het plafond van de aankomsthal 'kleven'. Deze ballonnen hebben eerst iemand blij gemaakt, maar dan blijven ze vaak achter. Dat zijn de 'verloren ballonnen' van de luchthaven, zoals ze in een artikel genoemd werden. Maar dat zijn ze niet.

Deze 'verloren ballonnen' worden regelmatig door een medewerkster van de luchthaven bij elkaar gehengeld en ingezameld. Ze worden dan naar het Tel Hashomer­ziekenhuis gebracht en op de kinderafdeling verdeeld onder de kinderen. Die ballonnen maken voor de tweede keer iemand blij. Een mooi verhaal, toch?

En nu wens ik u een prachtige en gelukkige maandag, een succesvol begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.