Al Jazeera: Terreur in naam der persvrijheid

Sunday, October 15, 2017 |  Redactie Israel Today
Israël heeft in augustus serieus overwogen om het kantoor van de Qatarese nieuwszender Al-Jazeera in Jeruzalem te sluiten. Minister-president Netanyahu beschuldigt het Arabische tv-netwerk van het aanwakkeren van het geweld op de Tempelberg. De Israëlische Minister van Communicatie, Ayub Kara, trok vervolgens de accreditatie van de Al-Jazeera-journalisten in.

Het kantoor van Al-Jazeera in Jeruzalem. (Foto: Jonatan Sindel/Flash90).

‘In tijden van terreur is de veiligheid van de Israëlische bevolking belangrijker dan de vrijheid van meningsuiting,’ zegt Kara. ‘Je mening vrij te mogen uiten, wil nog niet zeggen dat je vrij bent om geweld aan te moedigen.’

De televisiezender uit Qatar is verschillende Arabische landen al langer een doorn in het oog. In de afgelopen twintig jaar is Al-Jazeera enorm gegroeid. In meer dan honderdvijftig landen wordt de zender door honderden miljoenen mensen bekeken. Nog maar een paar weken geleden besloten Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de afdelingen van Al-Jazeera in hun land te sluiten.

De Israëlische islamkenner Mordechai Kedar, zei tijdens een interview op Al-Jazeera: ‘Deze zender is maar in één ding geïnteresseerd, en wel in het veroorzaken van oorlogen tussen de Arabische volken. Jullie hebben in 2011 de lont aangestoken van de Arabische Lente.’
De Arabische landen die Qatar boycotten zijn het op dit punt volledig eens met Kedar. Volgens hem voert Al-Jazeera een heilige oorlog tegen Arabische dictaturen, Israël, de VS en het Westen, vooral op plaatsen waar de Westerse cultuur in islamitische landen veel ingang vindt. Arabische landen veroordelen Al-Jazeera omdat de zender de Moslimbroederschap en IS steunt. Hamas en Hezbollah staan over de hele wereld bekend als terreurorganisaties, maar in de berichtgeving van Al-Jazeera worden ze neergezet als legitieme vrijheidsstrijders.
Het kantoor van Al-Jazeera in Jeruzalem zou volgens de Israëlische communicatieminister gesloten moeten worden, zodat dergelijke propaganda niet langer vanuit het hart van Jeruzalem kan worden verspreid.

Voor de Israëlische autoriteiten is het helemaal vreemd dat uitgerekend een christen uit Nazaret voor Al-Jazeera in Jeruzalem werkt. Elias Karam (40) heeft tijdens zijn journalistieke loopbaan zelfs verschillende keren herhaald dat hij als Arabische christen de Palestijnse opstand steunt. In een interview in mei 2016 op de tv-zender van de Moslimbroederschap, Dar al-Iman, zei Elias Karam: ‘Mijn werk als Palestijns journalist in een bezet conflictgebied, maakt deel uit van het Palestijnse verzet. Het is tevens politiek en pedagogisch van aard.’ Dat de christen-journalist Karam voor een nieuwszender van islamfundamentalisten werkt, is voor Joden opnieuw het bewijs dat Arabische christenen antisemitisch zijn.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.