Groeten uit Israël: Auto's delen in Tel Aviv

Sunday, October 15, 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De vakanties liggen achter ons, de scholen zijn weer begonnen, op de wegen rijden weer lange rijen auto's, alles is weer zoals het behoort te zijn, we zijn terug in het dagelijks leven. Goed, ik zou de files op de wegen graag willen missen, maar voor de rest is het goed om terug te keren naar het normale dagelijkse leven, want dat was er sinds het beging van de zomervakantie niet meer.

Nu begint de zogenaamde tijd 'na de feestdagen'. Alles wat we ons hadden voorgenomen om te doen, werd altijd graag uitgesteld tot na de feestdagen. Ook allerlei instanties en kantoren stellen alles graag uit tot 'na de feestdagen'. Maar nu zijn er geen excuses meer, nu moet er actie komen. Na de feestdagen 'is nu'. Of het nu gaat om eindelijk het huis op te ruimen, een activiteit op een kantoor af te ronden, of gewoon een dieet beginnen (er was veel te eten tijdens de feestdagen), nu is de tijd gekomen: 'na de feestdagen'. Ik heb ook nog een paar dingen uitgesteld, ik zal ze gaan doen. Anders is dit 'na het feestdagen' niets waard.

Vanochtend was de temperatuur hier in Jeruzalem slechts 15 graden Celsius, het was echt koel, een heerlijk gevoel. Eindelijk kunnen we deze lange en hete zomer vergeten en achter ons laten. Want voor morgen is ons zelfs wat regen aangekondigd. Vanaf dinsdag zal het een beetje warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk zonnig, deels bewolkt met mogelijk lichte motregen in het noorden. Temperaturen te laag voor de tijd van het jaar. In de komende nacht kunnen er lichte regenbuien zijn in het noorden en aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 30 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde één centimeter gedaald en staat nu op 214.185 meter onder zeeniveau.

Vrijdag gingen we met onze jongste zoon wandelen in Tel Aviv; alleen hij woont momenteel thuis. Het weer was zo geweldig, je moest er gewoon uit. Vooral op vrijdag is het erg leuk in Tel Aviv. De stad is vol. We hebben over de Karmelmarkt gelopen, er waren veel mensen, dus we gingen langzaam vooruit. Op de markt zijn niet alleen groenten en fruit, je kunt er ook een aantal koopjes vinden, want sommige kraampjes verkopen ook restpartijen merkproducten. Het is leuk om daar rond te lopen. Daarna gingen we verder naar de boulevard. Ik heb foto's genomen en met een nieuwe app voor de mobiele telefoon een kleine video gemaakt om u een aantal indrukken van vrijdag in Tel Aviv te laten zien.

Vrijdagmiddag in Tel Aviv.

Drie groene auto's op een parkeerterrein bij het strand vielen mij op tijdens onze wandeling door de stad. Op de zijkant stond de tekst 'Auto Tel'. En toen herinnerde ik me een project uit de stad Tel Aviv. Na de fietsverhuur door de stad, 'Tel Ofen' (Tel Fiets), was zeer geslaagd was, wil men nu ook auto's aanbieden, waarvan het gebruik per minuut wordt berekend, vergelijkbaar met fietsen. Om de dienst te kunnen gebruiken moet men zich registreren en een bepaalde maandelijkse vergoeding betalen, dan kan men de auto's van de stad gebruiken voor de prijs van een Shekel (25 cent). Het enige wat u hoeft te doen is naar een van de parkeerplaatsen voor deze auto's te gaan, in de auto stappen en wegrijden. U kunt uw auto parkeren op een parkeerplaats vlakbij de bestemming.

'Auto Tel'- auto's in Tel Aviv.

Of dit project zal slagen hangt natuurlijk af van de vraag of de burgers dit aanbod willen accepteren. De stad hoopt dat veel mensen bereid zijn om af te zien van hun eigen auto en met andere burgers de auto van de stad te delen. Minder auto's op straat betekent immers minder files. Men hoeft zich dan niet te zorgen voor benzine en reparaties. Vanaf volgende maand zal het beginnen, tot nu toe is er alleen een proef begonnen met een beperkt aantal gebruikers. Omdat Tel Aviv altijd te weinig parkeerplaatsen heeft en de straten zeer vol zijn, lijkt dit wel een goed project. Maar kan men erop vertrouwen dat er een auto beschikbaar is wanneer die nodig is? Dat is afwachten.

Hier op de redactie zijn we druk bezig om het nieuwe novembernummer van het Israel Today magazine klaar te maken voor het drukken, zodat het binnenkort weer in de brievenbussen van onze lezers terugkomt. Daarom stop ik nu met schrijven en wens ik u een aangename en vreedzame zondag. De nieuwe week is hier al begonnen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.