Hamas en Fatach ondertekenen verzoeningsakkoord

vrijdag 13 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Vertegenwoordigers van Hamas en Fatah hebben donderdag in Kaïro een verzoeningsakkoord ondertekend om een einde te maken aan de jarenlange rivaliteit tussen beide organisaties. De delegaties van beide groepen waren afgelopen dinsdag al in Kaïro bijeengekomen voor onderhandelingsbesprekingen.

Voor Fatach ondertekende de gezant voor verzoening van de regering in Ramallah, Azzam al-Achmad, voor Hamas ondertekende de plaatsvervangend leider van de organisatie Salah al-Arouri, die na de ondertekening zei: 'We hebben besloten om de verzoening stap voor stap uit te voeren. Deze keer was het doel van de besprekingen om de verenigde regering in staat te stellen volledig op te treden in de Gazastrook en op de Westbank.'

De overeenkomst voorziet in de inzet van 3000 politieagenten van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook en bij grensovergangen, zodat de Palestijnse Autoriteit ook verantwoordelijk zal zijn voor de veiligheid. De administratieve controle over de Gazastrook moet uiterlijk op 1 december aan de Palestijnse regering worden overgedragen.

De besprekingen in Kaïro, door Egypte bemiddeld, hebben echter nog niet geleid tot onderhandelingen over de ontwapening van Gaza en de militaire arm van Hamas.

Na de ondertekening van het akkoord gingen veel inwoners van de Gazastrook de straat op en zwaaiden met de Palestijnse vlag om de hereniging te vieren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.