Na de VS wil ook Israël de UNESCO verlaten

vrijdag 13 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Kort na de mededeling van de Verenigde Staten, dat zij zich uit de UNESCO zullen terugtrekken, kondigde premier Benjamin Netanyahu ook het vertrek van Israël uit de culturele en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties aan.

Netanyahu zei afgelopen donderdag dat Israël van plan is de wijze en morele beslissing van de Verenigde Staten, om de UNESCO te verlaten, te volgen. Hij heeft Israëlische diplomaten gevraagd om het vertrek van Israël uit de organisatie samen met de Verenigde Staten voor te bereiden.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, verwelkomde het besluit van de VS en zei: 'De UNESCO is een slagveld geworden voor de openbare belediging van Israël en heeft zijn werkelijke doelen verwaarloosd. De absurde en schandelijke resoluties tegen Israël hebben gevolgen.'

Hij prees de Verenigde Staten met de woorden: 'De Verenigde Staten staan achter Israël en zijn een ware leider voor verandering in de Verenigde Naties. De alliantie tussen onze twee landen is sterker dan ooit.'

Ook de Israëlische vertegenwoordiger bij de UNESCO, Carmel Shama Hacohen, steunde de Amerikaanse terugtrekking uit de organisatie. 'De UNESCO is de laatste jaren in toenemende mate een absurde organisatie geworden en heeft zijn koers verloren, en dat ten gunste van de politieke belangen van enkele staten'. Hij voegde eraan toe, dat het zijn advies aan de Israëlische premier Netanyahu was geweest om de VS te volgen en zich onmiddellijk terug te trekken uit de UNESCO.

De terugtrekking van de Verenigde Staten en Israël uit de organisatie heeft ernstige gevolgen voor de UNESCO. Door het stopzetten van de betalingen van beide landen moest de jaarlijkse begroting al met een vijfde worden gekort.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.