Groeten uit Israël: De feesten zijn voorbij, nu afvallen

Friday, October 13, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Dat was het dan, de feestdagen zijn voorbij. Nu gaan we weer terug naar het leven van alledag – ach nee, het is toch vrijdag, weekeinde. Vanavond verwelkomen we de shabbat. We zijn ditmaal erg verwend met de vrije dagen die de feestdagen ons opleverden, want die waren steeds midden in de week, zodat we telkens van verlengde weekeinden konden genieten.

Maar na de komende shabbat is het echt afgelopen. En dat is maar goed ook. De tijd na de feestdagen is ook de tijd waarin veel mensen van plan zijn de gedurende de feestdagen aangekomen kilo’s weer kwijt te raken. Want een feest is altijd met een feestmaal verbonden. Dus vanaf volgende week wordt er weer normaal gegeten en aan sport gedaan. Hier in Modi’in hebben de burgers daar geen moeite mee, vanaf 6 uur ’ ochtends kun je al joggers en fietsers zien.

Het weer is nog steeds prachtig. ’s Ochtends en ’s avonds is het prettig koel, en ’s middags is het niet te warm. Temperaturen rond de 25-27 graden met een lichte, koele wind, dat kun je uithouden en de airco kan uitgeschakeld blijven. Ook de komende dagen zal het weer nauwelijks veranderen, morgen zullen de temperaturen zelfs nog wat verder dalen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor de tijd van het jaar iets lage temperaturen. De komende nacht kan er aan de kust lichte motregen vallen. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,175 meter onder de zeespiegel.

In Tel Aviv werd woensdag, voor het begin van de feestdag, de zogenaamde Sovev Tel Aviv gehouden (zie foto bovenaan), een rondrit per fiets door de straten van Tel Aviv. Dat is het grootste wielerevenement in de stad. Behalve veel straten werd ook de Ayalon-autosnelweg voor het verkeer afgesloten. Voor de Tel-Avivers enerzijds niet gemakkelijk, maar anderzijds toch ook prachtig.

Sovev Tel Aviv 2017

Daarnaast waren tijdens de feestdagen ook vele duizenden Israëliërs in het land onderweg, om in de nationale parken te wandelen, een picknick te houden, of gewoon om van ons mooie land te genieten. De week van Soekot is daar heel geschikt voor. Veel parken werden soms zo goed bezocht dat ze een tijdje gesloten moesten worden. Zo gaat dat nou eenmaal als heel Israël vakantie heeft. Jammer dat dit nu weer voorbij is, want nu kunnen er op weg naar mijn werk weer verkeersopstoppingen zijn. De afgelopen dagen waren de wegen ’s ochends bijna leeg.

Wanneer er zoveel mensen met de auto onderweg zijn, gebeuren er helaas ook ongevallen. Gisteren was het wat dat betreft een heel slechte dag, vijf mensen kwamen bij twee ernstige verkeersongevallen om het leven. Vandaag wordt in de kranten en op internet het verhaal van de slachtoffers verteld. Bij Kiryat Malachi kwamen twee 18-jarige jongelui om het leven, die onderweg waren om andere medeburgers op de feestdag te verblijden. Zij waren leden van een religieuze jeugdbeweging. Het is bij deze beweging traditie om op Simchat Torah oudere medeburgers te verblijden. Maar zover kwam het niet meer, zij kwamen om het leven bij een ongeval, waar nog drie jongelui bij betrokken waren. De drie anderen raakten zwaar gewond. Een treurig verhaal.

Het ongeval bij Kiryat Malachi (Foto: Rode Davidster)

Bij een ander ongeval bij Dimona kwamen twee jongelui en een 59-jarige vrouw om het leven. De 19-jarige chauffeur van de auto had deze pas twee dagen daarvoor gekocht. Hij was met zijn neef onderweg toen hij plotseling van de rijbaan geraakte en frontaal op de auto van de 59-jarige vrouw inreed. Niemand overleefde de botsing.

Hoe kan men deze ongevallen voorkomen? Zijn de chauffeurs te jong, of te zelfverzekerd in het verkeer? Maar ik zie bijna dagelijks ook oudere automobilisten die met hoge snelheid andere auto’s in gevaar brengen wanneer ze die in een slalom voorbij rijden om een paar minuten eerder op de plaats van bestemming te zijn. Dat is treurig.

Tijdens de feestdag van gisteren hebben we de hele dag thuis op een telefoontje van onze dochter zitten wachten, die in het leger zit. Zo langzamerhand schijnt ze aan de nieuwe levensfase gewend te zijn, hetgeen ons flink gerust stelt. Het volgende weekeinde zal ze dan weer thuiskomen. Ook onze zoon zal dan eindelijk van zijn lange vakantie terugkeren. Dat zal dus een heel bijzonder weekeinde worden.

Nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.