Groeten uit Israël: De feestweken zijn bijna voorbij

Wednesday, October 11, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanavond begint de laatste feestdag van de reeks feestdagen in de maand Tishri. Eerst hadden we het nieuwjaarsfeest, Rosh Hashanah, dan de Grote Verzoendag, Yom Kipoer, een week geleden begon het een week durende Loofhuttenfeest, Soekot, dat nu eindigt met Vreugde der Wet, Simchat Torah, het vreugdefeest voor de Torah, waarop het slot van Deuteronomium en het begin van Genesis worden voorgelezen.

De volgende week is het dan afgelopen met de feestdagen en de schoolvakanties, we keren dan terug tot het alledaagse leven. Maar maakt u zich geen zorgen, het volgende feest komt zeker. Op de markt heb ik bij sommige bakkers al die lekkere soefganiot (een soort Berlijnse bollen) gezien, die altijd bij Chanoekah, het lichtjesfeest, horen. Weliswaar duurt het nog even voor het zover is, maar zo zal die wachttijd ons misschien iets makkelijker vallen.

Maar eerlijk gezegd is het goed dat we nu weer met de dagelijkse sleur beginnen, die we eigenlijk al sinds de zomer niet meer hebben gehad. Want al kort na de zomervakantie begonnen immers de feestdagen. Nu gaat het er ook in de scholen flink aan toe. En dat is ook goed zo.

Wat het weer betref, dat is op dit moment gewoon optimaal. ’s Ochtends en ’s avonds een licht briesje, overdag niet te warm, en hier en daar soms wat regen ter verfrissing, zo zou het altijd mogen blijven. De regen van de afgelopen twee dagen heeft eindelijk ook het Meer van Galilea wat water gegeven. Het waterpeil is voor het eerst sinds lange tijd iets gestegen. Ook de komende dagen zou het prettig weer blijven.

Velen gebruiken de week van Soekot voor een tochtje naar het Meer van Galilea, zoals deze groep. Laten we hopen dat het meer deze winter veel water krijgt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte stijging van de temperaturen, die voor dit jaargetijde nog steeds te laag zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Gisteren ben ik na mijn werk net als altijd even door de Machane-Yehoedamarkt gelopen. Ik wist dat de stad in de week van Soekot altijd goed wordt bezocht en dat de straten dan vol zijn van mensen. Maar desondanks was ik verrast van de aantallen mensen, er waren echte opstoppingen op de paden en vaak kwam het 'verkeer' tot stilstand. Ik heb voor u een paar indrukken van de markt ingevangen.

De markt Machane Yehoeda was vol mensen.

Vanavond begint dus in Israël het feest Simchat Torah. (Buiten Israël valt dit een dag later). We zullen het vanavond met zijn drieën vieren, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Onze oudste zoon is nog niet terug van zijn vakantie, en onze dochter is met de feestdagen ditmaal in het leger. Een ongewone sfeer, waar we langzaam aan wennen. Elke avond wachten we dan op haar telefoontje dat alles in orde is. Makkelijk is het niet, maar het is ook een goede ervaring voor onze dochter, het begin van zelfstandigheid, leren met bepaalde situaties om te gaan. Volgende week zal ze dan weer voor het weekeinde thuis komen.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag en een vrolijk feest. Het ga u goed.

Chag sameach vanuit Modi’in.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.