Enquête: Meeste Arabieren wonen liever in Israël

Tuesday, October 10, 2017 |  Redactie Israel Today
Het wordt steeds moeilijker om Israël te omschrijven als een ‘apartheidsstaat’ wanneer een flinke meerderheid van de Arabieren zegt er eigenlijk de voorkeur aan te geven in een Joodse staat te leven. En dat is precies wat de Arabische ondervraagden in een nieuwe enquête over dit onderwerp zeggen.

De enquête werd uitgevoerd door het Konrad Adenauer-programma voor Joods-Arabische Samenwerking in het Dayancentrum van de Tel-Aviv Universiteit en Kivun, een onderzoeks-, strategie- en communicatiebedrijf. In de enquête werd aan lokale Arabische bewoners gevraagd wat hun persoonlijke visie op de staat Israël is.

Een ruime meerderheid, 60 procent van de Arabieren, zei in het algemeen gunstig over Israël te denken, terwijl slechts 37 procent zijn mening als ongunstig beschreef.
Onder de Arabische moslims had 48 tot 49 procent een positieve mening over Israël, onder de christelijke Arabieren was 61 procent positief gestemd. Vrijwel alle Druzen (94 procent) zeiden een gunstige kijk op de staat Israël te hebben.

Opvallend was dat 47 procent van de Arabische ondervraagden zei zich in het algemeen ‘ongelijk behandeld te voelen’ in vergelijking met de Joodse bevolking van het land. En toch zei een overweldigende meerderheid van 63 procent dat Israël voor Arabieren een goede plek is om te leven.

Michael Borchard, de Israëlische directeur van de Konrad Adenauer-stichting, zei dat de resultaten eens te meer aantoonden dat de lokale Arabieren zich meer identificeren met Israël dan met een mogelijke Palestijnse staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.