Groeten uit Israël: Ha, fijn regen – maar wel erg veel

Tuesday, October 10, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Gisteren is het inderdaad gebeurd. We moesten er iets langer op wachten, maar toen kwam hij, de eerste regen in Jeruzalem. Tegen de middag opende de hemel zijn poorten, het regende voor een deel flink hard. Ik ben meteen naar het balkon gegaan, want de eerste regen van de herfst wilde ik me niet laten ontgaan. Ook enkele bewoners van het huis tegenover ons stonden op hun balkons en leken blij te zijn.

De eerste regen in Jeruzalem, vanaf het balkon van ons redactiegebouw

In andere delen van het land regende het nog veel harder. Zo werd het centrale busstation in Tiberias veranderd in een waterval en een meer, waar je kunt pootjebaden.

Hoe blij we ook waren met de eerste regen, zo iets is natuurlijk niet leuk meer. Zo gaat dat helaas wanneer het meer dan een half jaar niet meer heeft geregend, de afvoeren raken verstopt, de aarde kan deze plotselinge watermassa’s niet opnemen. Vanuit veel steden werden gisteren overstromingen gemeld. Hier in Jeruzalem regende het niet zo hard, er waren geen problemen. Nu hebben we hier weer een stralend blauwe hemel, de frisse lucht daarbij is heerlijk. Ook de komende dagen zou het zo aangenaam blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor de tijd van het jaar te lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,175 meter onder de zeespiegel.

Voor de voetbalwedstrijd tussen Israël en Spanje was het koele weer van gisteren ook heel goed. Het was de laatste wedstrijd voor de WK-kwalificatie, een wedstrijd voor het protocol. Ik zat met mijn zoon en twee van zijn vrienden in het stadion. We waren er al heel vroeg. Ik had mijn auto ongeveer twee kilometer van het stadion geparkeerd, om niet in files terecht te komen. Ook had ik anders waarschijnlijk nooit zo snel een parkeerplek kunnen vinden.

Voor het begin van de wedstrijd

Er waren 30.000 toeschouwers gekomen om de wedstrijd te zien, en waarschijnlijk ook om de sterren van het Spaanse nationale elftal een keer van dichtbij te zien. Beide elftallen werden met veel applaus ontvangen, en toen was het tijd voor de volksliederen. De Israëlische zanger Harel Moyal zong vervolgens ons volkslied, het Hatikva.

Dat was een prachtig moment. Toen begon de wedstrijd. Het was echt een goed spel. Ook ons elftal hoefde zich niet te verstoppen en had zelfs een paar doelkansen. Aan het eind slaagden de Spanjaarden erin een doelpunt te maken, pas in de 75e minuut moest de Israëlische doelverdediger zich gewonnen geven. Daarna werd ons team nog een keer wakker en bestormde het tot het einde het Spaanse doel, het gelijk spel hing in de lucht, maar het bleef 0-1, de sfeer was enorm. En toen was de wedstrijd voorbij.
Wanneer 30.000 mensen het stadion moeten verlaten, is het duidelijk dat dit enige tijd gaat duren. Het duurde anderhalf uur tot we vervolgens thuis in Modi’in waren. De snelweg 1 tussen Jeruzalem en Tel Aviv zat volledig dicht. Het verkeer kwam voor een deel tot stilstand, dat was tegen 1 uur ’s nachts, Maar dat stoorde ons niet. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de EK zullen we er zeker weer bij zijn.

Op onze redactie werken we heel hard aan de voorbereiding van het novembernummer van ons blad Israel Today Vanwege de vele feestdagen is het ditmaal een regelrecht gevecht tegen de klok, want volgende week moet het blad naar de drukker om vervolgens op tijd in uw brievenbus te liggen.

Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.