Groeten uit Israël: Soekot zorgt voor feestelijke sfeer

Monday, October 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Terwijl het in het noorden en aan de kust al sinds gisteren deels hard heeft geregend, wachten we hier in Jeruzalem nog steeds op de eerste druppels van de 'yore', de eerste regen van de herfst. Gistermiddag, toen ik uit onze redactie kwam, waren er al grijze wolken aan de hemel, en ik wist zeker dat het al gauw zou beginnen te regenen. Maar helaas zat ik er naast. Hier in Jeruzalem, en ook bij ons thuis in Modi’in laat de regen nog op zich wachten Maar de temperaturen zijn nu tenminste heel prettig. Hier in Jeruzalem zou vanmiddag nog 21 graden worden gehaald, vanochtend was het al bijna koel. Langzamerhand krijgen we het weer waarbij de mensen niet zo goed weten wat ze moeten aantrekken. Men is een beetje in de war. Vanmorgen zag ik al een paar mensen die een jas hadden aangetrokken, een ander droeg zelfs een windjak.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en midden van het land; mogelijk onweer. In de Negev kunnen lichte regenbuien vallen.
De temperaturen dalen verder. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Hier in Jeruzalem schijnt de zon, er is geen spoor van regen.

Ik had me zo op de regen verheugd. Zo had ik geen andere keus dan wat op YouTube te gaan zoeken om wat regen te zien. Daar stonden al enkele video’s van de regen van gisteren en vanochtend vroeg, zoals de volgende uit Hadera. Misschien maak in vandaag nog wat regen mee in Jeruzalem.

Waanzinnige regen vanochtend in het land

We zitten nu in de week van Soekot. Deze dagen noemt men 'Chol Hamo’ed', de gewone dagen van een feestweek. Veel mensen nemen vakantie. Ook sommige kleinere zaken houden bedrijfsvakantie en zijn gesloten. Overheidskantoren en -diensten sluiten al voor de middag. En dat merk je natuurlijk ook in het wegverkeer. Het is zo rustig, de straten waren vanmorgen vroeg bijna leeg, zodat ik maar weinig meer dan 20 minuten nodig had om naar Jeruzalem te komen. Jammer dat het niet altijd zo kan zijn.

Gistermiddag was de stad trouwens alles behalve leeg. Toen ik gisteren kort de stad in ging, was ik verrast van de vele mensen die door het voetgangersgebied liepen. Zo vol had ik de stad al lang niet meer gezien.

De Ben-Yehoedastraat gistermiddag

Ook op mijn weg terug naar de auto gisteren heerste er een prachtige sfeer in de stad, feestelijk, overal zag ik gelukkige mensen, de restaurants en cafés waren vol. In de week van Soekot is Jeruzalem een geliefd uitgaansdoel. Bij de toegang tot de Machane Yehoeda-markt staan vaak straatmuzikanten. Gisteren was er een bijzonder goede zanger, veel mensen blijven staan wanneer hij zingt.

Gisteren bij de ingang naar de Machane Jehoeda-markt

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag. Ik blijf nog op de regen wachten. Misschien gaat het dan uitgerekend vanavond regenen, bij de voetbalwedstrijd tussen Israël en Spanje, waar ik met mijn zoon heen ga. Dat zou wat zijn. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.