Diplomatiek succes: Anti-Israëlische resoluties uitgesteld

zondag 8 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Tijdens de volgende zitting van de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties (UNESCO) zullen voor het eerst sinds lange tijd geen anti-Israëlische besluiten worden genomen. De raad van bestuur van de organisatie heeft de stemming over verdere resoluties tegen Israël een half jaar uitgesteld.

Demonstratie tegen anti-Israëlische besluiten voor het hoofdkwartier van de UNESCO in Parijs, in juli van dit jaar. (Foto: Serge Attal/Flash90).

Hoewel de stemmingen alleen zijn uitgesteld en niet geannuleerd, wordt dit aan Israëlische zijde als succes beschouwd. De Arabische lidstaten waren immers ook voor de volgende vergadering van plan twee resoluties tegen Israël in te dienen, naar analogie van de resoluties van zes maanden geleden, toen de band van het Jodendom met Jeruzalem en de Tempelberg werd ontkend, maar de voorzitter van de raad van bestuur, de voormalige Duitse ambassadeur Michael Worbs, had twee voorstellen ingediend tegen de stemming over de resoluties tegen Israël. Uiteindelijk zal UNESCO deze keer niet tegen Israël stemmen.

Ambassadeur Carmel Shama Hacohen (foto: Kobi Godeon/Flash90)

De Israëlische ambassadeur bij de UNESCO, Carmel Shama Hacohen, was ingenomen met dit besluit. Hij zei dat hij dit pas zal geloven als hij het met eigen ogen zal zien. Israël is van mening dat UNESCO geen plaats is voor politieke besluiten tegen Israël of het Joodse volk. Zolang de UNESCO niet ophoudt, Israël voortdurend te vervolgen, zal men geen dialoog aangaan met de andere partij over het mandaat van de UNESCO.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.