Groeten uit Israël: En valt vandaag de eerste regen?

Sunday, October 08, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

We hebben er lang op gewacht, een hele hete zomer lang. Vandaag tegen de middag zou hij eindelijk komen, de 'yore', de eerste regen van deze herfst. En dat niet alleen, de regen zou hier en daar ook door een onweersbuitje worden begeleid. Een klein voorproefje op de winter. De regen zou dan tot morgenmiddag aanhouden en het zou merkbaar koeler worden. Ik verheug me daar nu al op en ik hoop er niet door teleurgesteld te worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. Tegen de middag hier en daar regenbuitjes in het noorden en het midden van het land, die met onweer gepaard kunnen gaan. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde nog weer twee centimeter gedaald en staat nu op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Vandaag wachten we dus op de eerste regen. Als ik nu uit het raam van mijn kantoor kijk, ziet het er overigens helemaal niet naar uit dat het over een paar uur gaat regenen of zelfs wat onweren. De eerste regen is altijd iets bijzonders. Daarvoor heb je een reeks Hebreeuwse liederen die voor de regen werden geschreven. Een daarvan is Geshem Rishon, vertaald Eerste regen.

„De eerste regen” (Tekst: Mira Meir; muziek: Avraham Sigman)

Het lied begint met de woorden:
'Eerste regen, hij bevochtigt de slaperigheid van de zomerdag, eerste regen, hij slaat het stof van de wegen, eerste regen, het hele balkon is schoon, eerste regen en de geuren van de herinnering aan de hitte.”

Wat de geur van de eerste regen betreft: daar kan ik de woorden van het lied alleen maar bevestigen: die geur is heerlijk, je ruikt de aarde samen met een zekere zoetheid in de lucht. Ik kan alleen maar hopen dat het weerbericht ook klopt, want we willen nu eindelijk regen hebben.

De laatste voetbalwedstrijd van ons nationale elftal in het kader van de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen wordt morgenavond hier in Jeruzalem gehouden. In het Teddy-stadion wordt het nationale team van Spanje ontvangen. Al meer dan een jaar geleden heb ik kaartjes voor die wedstrijd gekocht, want Spanje wilden mijn zoon en ik ons niet voorbij laten gaan. Het spel zelf is alleen maar voor het protocol. De uitwedstrijd verloor Israël met 1-4. Israël heeft er in de hele kwalificatie niet goed uitgezien, behalve in een echt goed spel in Italië waar men met 0-1 verloor. Vrijdag wonnen ze juist met 1-0 van Liechtenstein. Nou ja, wat doet dat ertoe. Ik hoop dat we morgen een leuke wedstrijd te zien krijgen. Het stadion zal natuurlijk uitverkocht zijn, daarom zullen we heel vroeg naar Jeruzalem rijden en wat verder van het stadion vandaan een parkeerplek zoeken. De regen, als die dan toch komt, zal niemand storen.

Hier wordt morgen de wedstrijd gespeeld, in het Teddy-Stadion in Jeruzalem

Zijn de zonnecollectoren op het dak van het stadion u opgevallen? Daarmee voorziet het stadion voor een deel zelf in zijn elektriciteit. In een land met zoveel zon moet je daar ook nuttig gebruik van maken. Daarom hebben ook bijna alle scholen en veel openbare gebouwen in Israël zonnecollectoren op hun daken. Ook op daken van woonhuizen kan men installaties voor het ontvangen van zonne-energie opbouwen en deze elektriciteit dan verkopen aan de Israëlische elektriciteits­maatschappij (dat wordt dan verrekend met de elektriciteitsrekening), maar helaas gaat dat nog heel veel bureaucratie en relatief hoge kosten gepaard. Pas na een aantal jaren heb je deze uitgaven dan weer terugverdiend door de het terugleveren van zonne-energie. Maar men is op de goede weg.

De nieuwe week is begonnen. Onze dochter zit al in de trein op weg naar de kazerne waar ze haar basisopleiding krijgt. Over twee weken zullen we haar dan weer terug zien. Dat is nu de nieuwe werkelijkheid, we wennen er wel aan. Ook het strijken van uniformen is maar een kwestie van oefenen. Ik wens onze dochter een goede tijd, ook al is het niet altijd gemakkelijk.

Ook u wens ik nu een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.