Groeten uit Israël: Clown spelen moet leuk blijven

Friday, October 06, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De feestdag ligt weer achter ons. Vanavond begint de shabbat. Daarom schrijf ik u ook vandaag weer vanuit Modi’in. Dit jaar liggen de feestdagen zodanig gunstig dat we heel veel verlengde weekeinden hebben. Vanochtend vroeg hebben we nu tijd om de koelkast wat bij te vullen en nog wat andere dingetjes te doen, voordat we vanavond de shabbat begroeten. De komende week zal het net zo zijn. Eerst hebben we Simchat Torah, Vreugde der Wet, het einde van soekot waarop de Torah wordt gevierd, en dan is het weer shabbat.

Het weer heeft op de feestdagen het beste met ons voor. De grote hitte lijkt voorbij te zijn, de zomer heeft begrepen dat hij moet wijken voor de herfst. De regen laat nog op zich wachten. Alleen in het noorden en aan de kust kan het vandaag mogelijk wat druppelen, maar misschien zullen we de komende week daar ook iets van meekrijgen, want dan kan het ook in het midden van het land hier en daar tot wat buien komen. Dat zou mooi zijn, want dat wordt zo zoetjes aan tijd.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt bij gelijkblijvende temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is de afgelopen twee dagen 2,5 centimeter gedaald en staat op 214,15 meter onder de zeespiegel.

De rage van ‘bangmakende clowns’ komt de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Wat eigenlijk als een streek van jongelui bedoeld scheen te zijn, neemt nu helaas steeds grotere vormen aan. De jongelui verkleden zich daarbij als clowns, met min of meer schrik-aanjagende maskers op, en loeren op voorbijgangers om die dan te laten schrikken. Ze hebben dan plastic messen en andere ‘wapens’ bij zich. Deze trend is in de VS begonnen, nadat de film It (naar de roman van Steven King) in de bioscopen draaide. Helaas hebben we ook dit vanuit Amerika overgenomen. Twee weken geleden kwam de film ook in de Israëlische bioscopen. Ook al klonken deze berichten van de clowns aanvankelijk nog zo komisch, het gaat hier over een ernstig probleem. Veel kinderen worden regelrecht getraumatiseerd nadat ze een van deze ‘clowns’ hebben ontmoet; ze durven niet meer naar de voordeur te komen. Alsof dat niet genoeg was. Veel clowns werden na hun streek door geïrriteerde 'slachtoffers' geslagen en verwond. En ook echte clowns werden plotseling door mensen aangevallen, omdat ze voor een van die andere clowns werden gehouden.

Ook in het avondnieuws wordt inmiddels over deze clowns gesproken

Helaas kun je er elke dag berichten over lezen. Zo stond er vanochtend in de krant een bericht over een meisje dat door een clown lichtgewond was geraakt. Op de ontbijt-tv werden vanochtend ouders uitgenodigd die zich georganiseerd hebben en deze clowns opwachten en hen tot staan brengen, voordat er iets gebeurt. Dat is toch eigenlijk idioot. Ik hoop dat dit gauw afgelopen is. Er klopt toch iets niet. Wiens schuld is dat? De school, wij als ouders, de maatschappij? Nou, ik hoop dat het gauw afgelopen is met de onzin. Jammer dat de clowns nu in zo’n slecht daglicht komen te staan.

Het is nu de week van soekot, van Chol Hamo'ed in het Hebreeuws. Deze dagen nodigen uit tot excursies in de natuur. De parken werden gisteren al goed bezocht door mensen die een uitje maakten. Meer dan 50.000 Israëli's waren onderweg en hebben daarbij ook voor enkele verkeersopstoppingen gezorgd. Dat hoort ook bij de feestdagen. Israël is onderweg. Ook op de luchthaven Ben Goerion is veel te doen, want heel veel Israëliërs gebruiken deze dagen van Soekot voor een korte trip naar het buitenland, vooral sinds de vluchten steeds goedkoper worden. Onlangs is luchtvaartmaatschappij Ryanair begonnen naar Israël te vliegen. Daarmee kun je bijvoorbeeld voor 20 euro van de luchthaven Ovda in de Negev naar Bremen vliegen. Niet te geloven. Vanaf de luchthaven Ben Goerion zijn er goedkope vluchten naar Karlsruhe. Deze werden een paar dagen geleden aangeboden voor 48 euro. Of ik ook eens zo’n aanbieding wilde proberen?

Maar helaas kun je ook pech hebben. Zo is een paar dagen geleden de Britse goedkope maatschappij Monarch failliet gegaan en moest het zijn diensten staken. Duizenden Israëli's zaten nu in Engeland vast zonder retourvlucht. Ik wens alle vakantiegangers een goede tijd en een verzekerde retourvlucht.

En nu, beste lezers, moet ik nog een paar dingetjes doen voor de shabbat begint. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.