Groeten uit Israël: Een 'thuis' voor eenzame militairen

Wednesday, October 04, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag schrijf ik u weer vanuit thuis in Modi’in, want vanavond begint het Loofhuttenfeest, Soekot. Deze tijd van feestdagen in de maand Tishri is altijd een heel bijzondere tijd. In de eerste plaats hebben we heel veel vrije dagen, niet alleen de kinderen, die net aan hun schoolvakantie van 11 dagen zijn begonnen, maar ook wij als ouders, de volwassenen, hebben enkele vrije dagen. En dan is er het weer, dat stipt met de feestdagen verandert. Het wordt langzaam koeler, de herfst zet zich steeds meer door en verdrijft de hete zomer. Buiten hebben we weer die heerlijke frisse lucht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuur­daling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 214,125 meter onder de zeespiegel.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is voor het eerst onveranderd gebleven. Is het u opgevallen? Wat we nu nodig hebben, is regen, en die zou volgens de weerberichten morgenavond beginnen, eerst alleen in het Noorden en aan de kust, en vrijdag dan misschien ook in andere delen van het land. Ik hoop dat het weer ons niet teleurstelt, we hebben de regen nodig.

Vandaag is ook een bijzondere dag, omdat onze dochter al op weg is naar huis. Ze heeft nu de eerste drie dagen van haar basisopleiding achter de rug. Ik verzeker u dat het haar niet meevalt, deze totale omschakeling, de drastische verandering van het dagelijks leven. Maar ze zal het te boven komen, en er langzaam aan wennen. En na de basisopleiding kan alles alleen maar makkelijker worden. We verwachten haar al met spanning, in haar kamer staat een kleine verrassing voor haar. Gisteren door de telefoon heb ik haar zelfs al verklapt dat we elke keer als ze thuiskomt, iets leuks in haar kamer zetten. Dat zou haar tijd op de basis wat verlichten, de verwachting om weer thuis te komen. Ze heeft het verdient, wij willen haar nu gewoon alleen maar verwennen.

Vandaag zullen veel militairen thuiskomen om de feestdagen met de familie door te brengen. Militairen bij een bushalte (Foto: Anna Kaplan/Flash90). Tekst op de bushalte: Am Yisrael Chai, het volk Israël leve.

Niet alle militairen hebben hier in Israël familie die hen verwacht. Op de tv zag ik juist een bericht over de zogenaamde 'eenzame militairen', militairen die alleen naar Israël zijn geïmmigreerd en nu hun dienstplicht vervullen. Er werden een paar van zulke militairen in de studio uitgenodigd, waaronder ook een jongeman die twee jaar geleden vanuit Duitsland geïmmigreerd is. Zijn Hebreeuws is perfect.

De eerste vraag van de presentator was er een die men mij ook heel vaak gesteld heeft: waarom? Waarom emigreert een Duitse Jood naar Israël en geeft het toch zeer goede leven in Duitsland op. In Berlijn wonen thans enkele duizenden Israëli's, dus waarom zou je dan de andere kant op gaan? Omdat het hier Israël is, was het antwoord. De jonge soldaat uit Israël zei dat hij er al heel lang over droomde om Israël te dienen. In Duitsland is het niet gemakkelijk om als Jood te leven. Voor de Joodse school, waar hij op had gezeten, stond altijd een politieauto.

Het leger zorgt voor deze eenzame militairen. Velen van hen worden opgenomen in kibboetsen en ook in Israëlische gezinnen. Geen enkele militair moet alleen blijven wanneer hij de legerbasis verlaat, vooral met de feestdagen. Er is een speciale ‘hotline’ waar gezinnen zich kunnen melden als ze een eenzame soldaat willen 'adopteren'. Volgens het bericht zouden er regelrechte wachttijden zijn, zoveel gezinnen willen de militairen een thuis bieden. Dat is opvallend. Wij zijn hun veel verschuldigd, en nu is het de tijd om hun onze dankbaarheid te tonen. Ik wens onze militairen een fijn soekot-feest.

Gesprek met 'eenzame militairen' op de ontbijttelevisie vanochtend vroeg.

Deze woorden schrijf ik u in afwachting van onze dochter, die nu al in de trein zit. Het is de eerste keer dat we haar na meerdere dagen in het leger verwachten. Daarom sluit ik dit bericht nu af en wens ik ook u een prachtige woensdag, en een vrolijk feest voor het geval dat u het ook viert. Het ga u goed.

Chag Soekot Sameach vanuit Modi’in.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.