Abbas erkent: Palestijnse staat is er voorlopig nog niet

dinsdag 3 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse leider Machmoud Abbas gaf maandag toe dat er voorlopig nog geen onafhankelijke Palestijnse staat zou worden opgericht. Zoals voorspelbaar, gaf hij vervolgens Israël hiervan de schuld, kort nadat hij erkende dat de Palestijnen en hun chaotische, gewelddadige samenleving het proces tegenhielden.

Abbas vertelde aan het Egyptische CBC-Nieuws dat het oprichten van een Palestijnse staat werd verhinderd doordat het al zoveel jaar niet was gelukt zich met elkaar te verzoenen. Dit deed hij slechts enkele uren voordat zijn eigen Palestijnse Autoriteit samen zou komen met de Hamasleiders van Gaza, in een poging om Palestijnse eenheid te bereiken. 'Zonder Palestijnse eenheid, is er geen Palestijnse staat,’ aldus Abbas.

Israël heeft er herhaaldelijk op gewezen dat het geen vrede kan sluiten met slechts de helft van de Palestijnse bevolking.

Abbas suggereerde vervolgens dat, hoewel zijn regering en Hamas dichter bij elkaar schijnen te komen, er toch nog een aantal onoverkomelijke hindernissen zijn. De belangrijkste daarvan is dat Hamas weigert zijn omvangrijke militaire macht te ontmantelen.

Zelfs wanneer de twee Palestijnse facties zich zouden verenigen, zou Israël een apart Hamas-leger als onaanvaardbaar zien in elke allesomvattende overeenkomst. Ook Abbas eist dat Hamas zich ontwapent, en zegt dat hij ‘een kopie van de Hezbollah-ervaring in Libanon niet zal accepteren.’
Hezbollah maakt deel uit van de Libanese regering, maar heeft een eigen grote militaire macht die delen van het land beheerst.

Hamas heeft van zijn kant herhaaldelijk alle oproepen tot ontwapening afgewezen. De voornaamste roem van de islamitische groepering is immers zijn geschiedenis van gewapend geweld tegen Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.