Groeten uit Israël: Alles in huis voor het Loofhuttenfeest?

dinsdag 3 oktober 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De sharav van gisteren is weer voorbij. De temperaturen zijn weer 'normaal'. Bij ons in Modi’in werd gisteren nog 35 graden bereikt. Dat was me niet eens meer opgevallen, blijkbaar wen je na een zo lange en hete zomer aan dergelijke temperaturen. Maar vandaag is er weer frisse lucht, en dat zou ook met de feestdagen zo blijven. Men heeft ons zelfs wat regen in het vooruitzicht gesteld. Of dat de eerste echte regen, de zogenaamde yore, zal zijn, is nog niet duidelijk.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,125 meter onder de zeespiegel.

Het bloedbad in Las Vegas was gisteren het hoofdonderwerp in de media. Daarbij werd het aantal slachtoffers steeds hoger. Vanmorgen vroeg werd het aantal al op 59 bijgesteld, vreselijk. Zelfs bij ons in de supermarkt was het een onderwerp van gesprek. In Las Vegas verblijven momenteel heel veel Israëliërs. Tot gisteren had men met 12 van hen nog geen contact kunnen krijgen. Vanochtend vroeg kon het signaal veilig worden gegeven, want er worden geen Israëliërs meer vermist, het gaat allen goed.

De bouw van een loofhut is tegenwoordig niet zo ingewikkeld.

De voorbereidingen voor het Loofhuttenfeest, dat morgenavond begint, zijn hier bij ons in volle gang. Overal kun je de reeds opgebouwde loofhutten zien. In elke stad zijn er nu de zogenaamde 'viersoortenmarkten', waar de vier bestanddelen van de feeststruik worden verkocht. Behalve de loelav, de palmtak, worden ook nog de etrog (een citrusvrucht), mirtetakken en beekwilgtakjes verkocht. Daarbij zijn er dan nog talloze versieringen voor de loofhut, want die moet er tenslotte mooi uitzien wanneer je daar dagelijks de maaltijden gebruikt.

Ook in Tel Aviv heeft gisteren op het Rabinplein voor het stadhuis de viersoortenmarkt (Shuk arba’a Haminiem) plaatsgevonden. Op de achtergrond het stadhuis in de kleuren van de Amerikaanse vlag, als teken van solidariteit met de slachtoffers van de massamoord in Las Vegas.

Gisteravond in tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Omdat onze werkweek vanwege de feestdagen heel kort is – vandaag is onze laatste werkdag –, zijn we nu heel hard bezig met de voorbereiding van de volgende uitgave van ons blad Israel Today. Want ook volgende week telt vanwege de feestdag Simchat Torah, het einde van de Soekot, maar drie werkdagen. Ook de kinderen beginnen vandaag weer aan hun schoolvakantie, hoewel het nieuwe schooljaar nog maar net is begonnen. Maar dat vinden de kinderen natuurlijk helemaal niet erg. Vraag maar aan mijn zoon.

Ik wens u een prettige dinsdag, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.