Palestijnse premier neemt gezag over in de Gazastrook

Monday, October 02, 2017 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse premier Rami Hamdallah is vandaag in Gaza aangekomen. Samen met de ministers van zijn regering en hoge veiligheidsagenten is hij vandaag naar de grensovergang Erez van Gaza gereisd, waar Hamas het bestuur over de Gazastrook aan zijn regering zal overdragen.

Hamdallah zal een ontmoeting hebben met Hamas-leider Ismail Haniyeh en de leider van de organisatie in de Gazastrook, Yahya Sinwar. Morgen houdt de Palestijnse regering een speciale zitting in Gaza. De ministers zullen daarbij hun ministeries in Gaza bezoeken om daar officieel de functies over te nemen.

Na aankomst in Gaza zei Hamdallah dat hij hoopte dat de samenwerking met Hamas succesvol zal zijn, omdat de deling ten gunste van Israël was geweest. 'We keren terug naar Gaza om een einde te maken aan de deling,' zei Hamdallah. 'Ik prijs de partijen en de leden van het burgerlijk bestuur die zich hebben verenigd om een einde te maken aan de deling. We hebben diverse regeringscommissies opgericht die onder andere de verantwoordelijkheid op zich zullen nemen voor de grensovergangen en de grenzen. Het is tijd om verantwoordelijkheid over te nemen. Ik prijs Hamas voor het ontbinden van zijn burgerlijk bestuur en ik hoop op een goede samenwerking van alle betrokken partijen in het belang van ons volk in Gaza. Het succes van de regering hangt af van haar vermogen om haar plannen uit te voeren. We zullen ons blijven verzetten tegen de Israëlische bezetting totdat de blokkade van Gaza is opgeheven en de grenzen worden geopend.

Het konvooi van de Palestijnse premier in het stadsdeel Shujaiya in Gaza.

Toen wendde hij zich tot de bevolking van Gaza: 'Mijn volk in Gaza, ik ben gekomen om uw lijden te verminderen. We hebben een uitgewerkt programma waarmee we zullen werken. We moeten voor jongeren zorgen, hun wensen vervullen en een betere toekomst voor hen opbouwen. We weten dat de weg nog lang is en dat we nog veel meer obstakels en uitdagingen zullen tegenkomen, maar het Palestijnse volk kan vandaag de dag zijn vaderland en toekomst opbouwen en net als andere volkeren van de wereld eervol leven.'

Het is niet de eerste keer dat Hamas en Fatach het eens zijn geworden over een eenheidsregering. De partijen hebben elkaar steeds weer ontmoet en geprobeerd om de verantwoordelijkheid en de regering met elkaar te delen. Maar telkens weer ontstonden er problemen. De laatste keer was in 2014, toen besloten werd om een eenheidsregering te vormen en verkiezingen te houden. Er werd een regering van technocraten gevormd onder leiding van Hamdallah en de Hamas-regering werd ontbonden. Kort daarna klaagde Hamas er echter over dat de nieuwe regering alleen voor de zogenaamde 'Westbank' zou zorgen, en vormde daarop een eigen schaduwregering voor de Gazastrook.

Dit keer wordt aangenomen dat Hamas er belang bij heeft, zich van de last van de civiele verantwoordelijkheid te bevrijden en zich alleen te concentreren op de veel aantrekkelijker militaire controle van de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.