Praten met Dahlan: de hand van de duivel schudden

maandag 2 oktober 2017 |  Ryan Jones
Israël is momenteel even ver verwijderd van een vredesakkoord met de Palestijnen als twintig jaar geleden. Veel mensen zeggen zelfs dat de vrede verder weg is dan ooit tevoren. En toch heerst er momenteel relatieve rust. Gezien de gezondheidsproblemen van Machmoud Abbas vreest men dat er in de nabije toekomst een machtsvacuüm zal ontstaan, dat opgevuld zal worden door Hamas of door een nog radicalere groepering.

Mohammed Dahlan (Foto: Michal Fattal/Flash90)

Met het oog op het creëren van stabiliteit in de toekomst (of zelfs vrede), heeft Israël opnieuw de kaart gezet op Mohammed Dahlan, het in ballingschap levende voormalige hoofd van de Veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit. Behalve Israël zijn ook Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en de Verenigde Staten betrokken bij dit plan.
De eerste stap die de verschillende partijen willen zetten, is Dahlan te laten terugkeren naar de Gazastrook om hem daar weer aan de macht te krijgen. Als dat lukt, zou Dahlan mogelijk ook voor de Palestijnse Autoriteit als president aanvaardbaar zijn.

Dit ‘plan van de eeuw’, zoals leden van de Israëlische regering het noemen, werd in juni jl. gelanceerd, toen Egypte de leiders van Hamas uitnodigde om naar Cairo te komen. Tijdens dat bezoek werden zij verrast door een ontmoeting met Dahlan. Het algemene dagblad Yediot Achronot schreef hoe Dahlan in Cairo een plan lanceerde om een einde te maken aan de Egyptische en Israëlische blokkades van de grens met Gaza. Dahlan stelde als deel van het plan voor om de grens te laten bewaken door aan hem toegewijde volgelingen. Ook zou Dahlan de Hamas-leiders hebben gezegd, dat zij een dialoog met Israël moeten beginnen, en dat hij daaraan als bemiddelaar zou willen deelnemen.

Toen de eerste gefilterde berichten over deze ontmoeting in de publiciteit kwamen, reageerden Abbas en zijn achterban (met name Turkije) verontwaardigd. Dahlan werd ervan beschuldigd dat hij een agent zou zijn van de Israëlische geheime dienst.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.