Groeten uit Israël: Palestijnen een staat, Catalanen niet?

maandag 2 oktober 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nauwelijks was ik op onze redactie aangekomen, of er kwamen berichten binnen over de schietpartij in Las Vegas. Wat leven we toch in een idiote wereld, was mijn eerste gedachte. Overal is het onrustig, gisteren die steekpartij in Marseille, en nu deze ernstige aanslag in Las Vegas. We weten nog niet veel over wat daar is gebeurd, er zijn nog geen details bekend. Mij heeft dat bericht uit Las Vegas bijzonder geraakt, want een dag of vier geleden zat onze zoon daar nog, in Las Vegas. Nu is hij gelukkig ver daar vandaan. Maar als vader maak je je natuurlijk zorgen. Ik wacht al op zijn thuiskomst. Ook hoop ik dat de berichten momenteel slechter klinken dan ze achteraf wellicht blijken te zijn. Maar goed ziet het er niet uit. Wij leven in een krankzinnige wereld.

Zowat alle krantenkoppen houden zich bezig met de aanslag in Las Vegas. Hier het nieuwsportaal van Ynet

En nu weer terug naar onszelf in Israël en het weer voor vandaag. Het zou vandaag heet worden. De eerste sharav van de overgangsseizoen is er al. Deze sharavs zijn meestal weer snel voorbij. Vanavond zou het winderig worden en de temperaturen zullen weer gaan dalen. Dat hoop ik erg, ik hoef de zomer niet meer. Ik wacht op de regen. Of die gauw zal komen? Het meer van Galilea zou hem goed kunnen gebruiken.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Bovengemiddeld heet en droog. Aan de kust wordt tegen de middag harde noordenwind verwacht. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het niveau van het Meer van Galilea is dit weekeinde drie centimeter gedaald en staat nu op 214,12 meter onder de zeespiegel.

Het referendum in Catalonië zou vandaag eigenlijk de opening van mijn artikel worden. Wat heeft dat nou met Israël te maken, zult u zich vast afvragen. Toen ik zag met hoeveel geweld de Spaanse politie optrad tegen de burgers die niets verkeerds hadden gedaan, vroeg ik me af waarom wij hier in Israël altijd bekritiseerd worden. Wij zouden de 'Palestijnen' een staat moeten geven; alleen de tweestatenoplossing zou ons vrede brengen. Ook vanuit Spanje vertelden ze ons dat.

Daar moest ik om glimlachen, gezien de beelden uit Barcelona. Van ons verlangt men dat we een tweede staat toestaan, maar wat doet men zelf? Daar worden vreedzame burgers, zelfs ouderen, op de grond gegooid en met rubberkogels beschoten. Wat zullen de Verenigde Naties daarvan zeggen? Catalonië was door de Spanjaarden veroverd, dat is al wat langer geleden, maar de Catalanen zijn nooit Spanjaarden geworden. Ze hebben een eigen taal, hun eigen cultuur. Is dat niet wat een volk een volk maakt? Wij zullen zeker de situatie daarginds vergelijken met de toestand bij ons. Maar is de situatie werkelijk vergelijkbaar? Ik hoop dat men voor de Catalanen een vreedzame oplossing vindt. Geweld is geen middel om problemen op te lossen.

Het Loofhuttenfeest, Soekot, begint donderdag 5 oktober, en vraagt veel voorbereiding.. Reeds kort na het einde van Yom Kippoer hoorde ik onze buren ijverig timmeren. Zij waren begonnen met het bouwen van hun soeka, de loofhut. Hier in Jeruzalem kun je deze hutten nu bijna overal zien. De steden verdelen gratis de bundels palmtakken voor het dak van de soeka zie de hoofdfoto. Tijdens het feest moeten we onze maaltijden in de loofhut nuttigen, als herinnering aan de uittocht uit Egypte die 40 jaren duurde en waarbij het volk Israël alleen in loofhutten overnachtte. Ik vind dat een mooi gebruik. Soekot is een van onze lievelingsfeesten. Maar eigenlijk vinden we elk feest mooi, als ik daar zo over nadenk.

Bij nieuwbouw voor religieuze Joden wordt erop gelet dat de balkons onder de open hemel zitten, zodat men daar een soekka kan bouwen, zoals hier in Bet Shemesh (Foto: Ya'akov Lederman/Flash90)

Veel mensen gebruiken de feestweek voor uitstapjes. Velen vliegen ook naar het buitenland, maar heel veel mensen brengen de tijd ook hier in het land door. Er is met Soekot heel veel te doen. Elke stad doet zijn best de mensen te lokken met bijzonder attractieve evenementen. Bij ons in Modi’in wordt bijvoorbeeld weer het reeds traditionele circusfestival gehouden, dat inmiddels in het hele land naam heeft gemaakt. Soekot is eigenlijk bij uitstek de tijd om naar Israël te komen.

De stad Modi’in en zijn burgemeester werven voor het volgende circusfestival.

Nu wens ik u een prettige en vooral rustige maandag. Meer willen we niet. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.