Gehandicapten en regering bereiken akkoord

zondag 1 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Nog voor het begin van de Yom Kippoer zijn de gehandicaptenorganisaties en de vakbond Histadrut het eens geworden met de regering over een verhoging van de maandelijkse steun. Vrijdagavond is hierover een overeenkomst getekend. Maar niet iedereen is tevreden over wat ze hebben bereikt en sommigen willen weer de straat op gaan.

Vertegenwoordigers van gehandicapten en de regering bij de ondertekening van de overeenkomst vrijdagnacht (Foto: Persdienst vakbond).

Volgens de overeenkomst krijgen volledig gehandicapten een maandelijkse betaling van ongeveer 4000 shekel (ongeveer 1035 euro). Dit is bijna twee keer zoveel als de huidige betalingen. De betalingen zullen ook worden gekoppeld aan het minimumloon, zoals door gehandicapten was gevraagd. Bovendien mogen de gehandicapten nu tot ₪ 4000, en vanaf 2019 to ₪ 4300 (ongeveer 1075 euro) verdienen zonder dat het gevolgen heeft voor de maandelijkse steun. Dit bedrag is ook verdubbeld.

De verhoging wordt in fasen ingevoerd en zal tegen het jaar 2021 voltooid zijn. De verhoging van de steun aan gehandicapten zal de staat vanaf januari ongeveer 4,2 miljard shekel (ongeveer 1 miljard euro) per jaar kosten.

Niet alle gehandicaptenorganisaties zijn het hier echter mee eens. De organisatie 'Disabled Panthers', die niet bij de onderhandelingen betrokken was, eist een onmiddellijke verhoging van de bedragen. Ook moeten alle gehandicapten hetzelfde bedrag ontvangen. Daarom blijven ze de straat opgaan en het verkeer blokkeren.

Een organisatie dreigt de wegen te blijven blokkeren. Gehandicapten blokkeren een straat in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tot nu toe hebben automobilisten, die door de bijna dagelijkse blokkades van gehandicapten vaak urenlang in de file stonden, de situatie van gehandicapten goed begrepen en hen gesteund. Of dit ook na een akkoord met de meeste organisaties en de vakbond het geval zal blijven, is twijfelachtig. De bij de onderhandelingen aanwezige vertegenwoordigers van de gehandicapten uitten hun tevredenheid over het resultaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.