Groeten uit Israël: Fietsen op straten en snelwegen

Sunday, October 01, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat hebben we geluk gehad met het weer op deze Yom Kippoer. ’s Avonds, bij het begin van het vasten, en ook gisterochtend vroeg was het aangenaam koel, zodat ook onze airco een pauze kon houden. Vanaf vandaag zou het echter weer wat warmer worden. Voor morgen is een flinke temperartuur­stijging voorspeld, de zomer zou zich nog een keer willen melden voordat hij definitief afscheid neemt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Aanvankelijk deels bewolkt, later helder. ’s Ochtends kan er wat lichte regen vallen. De temperaturen gaan weer omhoog en zullen voor de tijd van het jaar normaal zijn.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 214,09 meter onder de zeespiegel.

We hebben de Yom Kippoer, de Grote Verzoendag en het vasten, op een prettige manier doorgebracht. Vroeg in de ochtend ben ik wat met mijn dochter gaan wandelen. Het prachtige weer vroeg daar gewoon om. Deze stilte op Yom Kippoer is onbeschrijflijk mooi. Je hoort alleen nog de natuur, de wind die door de bomen blaast, en de vogels. Gewoon prachtig.

Het park met daarachter alleen nog natuur, Modi’in

De rest van de dag hebben we vervolgens thuis doorgebracht, wat gelezen, gepraat, een paar spelletjes gespeeld en gewoon wat uitgerust. Want vanwege het vasten moet je ook niet te actief zijn, want dan krijg je honger. En dan telkens even op de klok kijken, en om zeven over zeven kon er weer gegeten en gedronken worden. Even daarvoor hadden we de tafel al gedekt. We hadden een maaltijd met melkspijzen, niet te zwaar, je moet langzaam weer aan het eten wennen. En nu staat Soekkot, het Loofhuttenfeest, voor de deur.

De reddingsdienst Magen David Adom, Rode Davidster, had zoals elk jaar veel te doen op Yom Kippoer. In totaal moesten er niet minder dan 1659 mensen worden behandeld, waarvan 265 wegens ongevallen met de fiets, de scooter, en dergelijke, zoals het nieuwe hooverboard. Want Yom Kippoer wordt door velen ook het Feest van de Fiets genoemd. De kinderen, en ook sommige volwassenen, gebruiken de straten en ook de autosnelwegen om er te fietsen. En dan zijn er helaas ook altijd weer botsingen.

Yom Kippoer in Tel Aviv (Foto: (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De anderen die door de reddingsdienst werden behandeld, hadden problemen met de bloedsomloop en uitdroging ten gevolge van het vasten.
Ook zijn er gisteren bijzonder veel kinderen geboren. Met heeft ontdekt dat er tijdens Yom Kippoer rond 10% meer kinderen wordt geboren dan op normale dagen. Dat zou komen door het vasten, doordat dit een hormoon produceert dat sterk lijkt op het hormoon dat voor de weeën verantwoordelijk is. Zo werden er gisteren alleen al in het Soroka­ziekenhuis in Be'er Sheva 41 baby’s geboren. Mazal tov!

En nu wens ik u een prettige nieuw week, die ditmaal erg kort zal zijn, vanwege het Loofhuttenfeest, dat woensdagavond begint. Ik wens u verder nog een prachtige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.