Groeten uit Israël: Met een schone lei het nieuwe jaar in

Friday, September 29, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Yom Kippoer. Is er echt alweer een jaar voorbij? Ik kan me nog heel goed de vorige Yom Kippoer herinneren. Telkens als het vasten is afgelopen, denk ik: zo, nu hebben we weer een heel jaar de tijd tot het weer zover is. Nadat je 25 uur lang niet hebt gegeten, weet je heel goed te waarderen wat je thuis nog te eten hebt. Je geniet er dan nog veel meer van. Misschien is dat ook wel een van de betekenissen van deze bijzondere dag. Je waardeert weer meer wat je hebt. En nu is het alweer zover. Vanavond zullen we de laatste keer voor het vasten het zogenaamde Aroecha Mafseket tot ons nemen, het afsluitende gerecht. Overigens mag je daarmee ook niet overdrijven, want anders valt je het vasten veel zwaarder. Na het eten beginnen dan de 25 uur van het vasten. Het lichaam ontledigt zich van de zwaarte, het vernieuwt zich. Men heeft veel tijd om het afgelopen jaar nog eens de revue te laten passeren, om bijzondere herinneringen weer naar boven te halen. Waar heb ik iets verkeerd gedaan, wat zou ik vanaf nu beter kunnen doen? En morgenavond begint alles dan weer van voren af aan. Tot de volgende Yom Kippoer.

Gisteravond vonden aan de Westelijke Muur voor het laatst de Slichot-gebeden plaats. De politie had de afgelopen dagen de handen vol om voor de veiligheid van de duizenden mensen te zorgen die elke avond en elke nacht de Muur bezochten. Ook de komende dagen zullen overal in de Oude Stad politieagenten aanwezig zijn om voor rustige en veilige feestdagen te zorgen.

Gisteravond bij de Westelijke Muur

Het weer heeft ditmaal het goed met ons voor. Van buitenaf komt er een frisse wind door de ramen en ventileert onze door de lange, hete zomer opgewarmde woning. In plaats van de airco aan te zetten, is het voldoende om de ramen open te zetten. Prachtig. Vooral op een vastendag is iets koeler weer bijzonder prettig. De afgelopen jaren hadden we helaas niet zoveel geluk als nu, meestal was het vooral op Jom Kippoer bijzonder warm.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen, vooral in het binnenland en in de bergen. Kans op lichte regen, vooral in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,085 meter onder de zeespiegel.

Weet u wat er zo bijzonder mooi is aan deze Yom Kippoer? Dat we hem samen met onze dochter kunnen doorbrengen, die immers net gisteren met haar militaire dienst is begonnen. Gisteravond kwam ze alweer thuis, voor het eerst in uniform. Ik heb haar van het station opgehaald. De donderdagavond is altijd een heel bijzondere tijd. Dan komen heel veel militairen voor het weekeinde naar huis. Toen ik het station naderde, hoorde ik van verre vrolijke muziek. Bij de ingang zag ik veel kinderen, die koek aan de soldaten uitdeelden. Een prachtig idee, vond ik. Toen kwam mijn dochter, de verse soldate, in haar pas gestreken uniform, met een rugzak en een ransel met legeruitrusting. Een kleine jongen gaf haar een stuk lekkere chocola en een briefje.

Dat briefje was zo leuk dat ik het u gewoon moet laten zien.

Een prachtige actie van de school, ik was echt geroerd. Ook de vele militairen die glimlachend de koek aannamen, waren dat. Met een glimlach en een goed gevoel kwamen mijn dochter en ik thuis.

En nu wordt het tijd om u een mooi en stemmig weekeinde te wensen. Misschien neemt u ook iets over van onze Yom Kippoer. Wat tot inkeer komen, nieuwe toekomstplannen maken, excuses aanbieden aan mensen die u mogelijk, ook al is het maar per ongeluk, gekwetst zou kunnen hebben, dat is nooit verkeerd. Zondag begint dan alles weer opnieuw, maar misschien ietsje beter dan tot nog toe, wie weet. Het ga u goed.

Gmar Chatima Tova vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.