Groeten uit Israël: Grote Verzoendag nadert

Thursday, September 28, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat een prachtig weer! Eindelijk hebben we, ook hier in Modi’in, echt frisse lucht. De airco kon uitgeschakeld blijven. Dat is de herfst. Morgen zou het zelfs nog iets koeler worden. Voordat u nu stiekem begint te lachen, ik weet dat het hier nog altijd warm is in vergelijking met het weer bij u. Maar toch, het is een enorm verschil met die eindeloos hete zomerdagen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met nog steeds voor de tijd van het jaar te lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,08 meter onder de zeespiegel.

Voor ons, en vooral voor onze dochter is het vandaag een heel bijzondere dag. Een paar uur geleden hebben we haar naar de Ammunition Hill (Munitieheuvel, Givat HaTachmoshet, een oude versterking met loopgraven) hier in Jeruzalem begeleid en haar daar aan het Israëlische leger toevertrouwd. Dat was het dan. Voor haar is er een nieuwe levensfase begonnen, maar ook voor ons. Nu ben ik vader van twee militairen. Overigens hebben we de inlijving in het leger vanochtend zonder veel tranen doorstaan. Helemaal zonder ging natuurlijk niet.
Vandaag werd een relatief kleine groep in het leger opgenomen, waardoor de hele sfeer heel prettig was, heel persoonlijk, zonder stress. Tegelijk met onze dochter werden ook enkele van haar schoolvriendinnen ingelijfd. Dat maakte alles veel gemakkelijker. En toen was het zover, de 'bijna-soldates' werden opgeroepen zich te melden. Voor de uitgang kregen alle meisjes – het waren vandaag allemaal meisjes – een klein Psalmenboekje cadeau. Vervolgens gingen ze door de poort, hun nieuwe levensfase tegemoet. Wij, de ouders, bleven achter. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een kind aan het leger overgaven, bij hen waren de emoties bijzonder sterk. Maar ook ik kon een paar tranen niet tegenhouden, zo gaat dat nu eenmaal. Daarna namen we afscheid van de andere ouders en keerden terug naar ons dagelijks leven.

Het begin van een nieuwe levensfase. Veel succes!

En nu zit ik weer aan mijn bureau hier op onze redactie. Morgenavond begint Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. Voordat we met het vasten beginnen, wordt er natuurlijk nog een keer gegeten. Deze maaltijd is iets heel bijzonders. Want daarna is er de eerste 25 uur lang niets meer te eten en te drinken. Ik zie deze dag als een reiniging van lichaam en geest. Men heeft veel tijd om over het afgelopen jaar na te denken. Als men mensen ontmoet, wenst men elkaar 'Gmar Chatima Tova', 'het slot van een goede bezegeling', oftewel een goede aantekening in het Boek van het Leven. Vaak verontschuldigt men zich dan ook voor het geval dat men iemand, ook onopzettelijk, heeft gekwetst. Het is voor ons het nieuwe begin van het jaar.

Ook de komende nacht zullen er weer duizenden naar de Klaagmuur komen voor de Slichot-gebeden (gebeden om boetedoening en spijtbetuiging) bijeenkomen, zoals in bovenstaande video van het begin van de week is te zien.

Als ik, beste lezers, iemand door mijn artikelen gekwetst heb, dan vraag ik u om vergeving en wens ik ook u 'Gmar Chatima Tova' en een prettige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.