Palestijns succes – toegelaten als lid van Interpol

woensdag 27 september 2017 |  Redactie Israel Today
De pogingen van Israël en de VS om de stemming over het Palestijnse lidmaatschap van Interpol te verhinderen, zijn deze keer mislukt. De Algemene Vergadering van de International Criminal Police Organisation heeft ingestemd met het verzoek van de Palestijnen om het als land toe te laten in de organisatie.

Palestijnse politieauto (Foto: Creative Commons)

Van de in totaal 133 landen die deelnamen aan de stemming hebben 75 landen voor het Palestijnse lidmaatschap van Interpol gestemd. Slechts 24 landen stemden tegen, 34 landen onthielden zich van stem.

Israël had gehoopt dat de stemming over het lidmaatschap van de Palestijnen niet op de agenda zou worden opgenomen. De Israëli's menen dat Palestina geen staat is en daarom niet als lid van Interpol kan worden toegelaten. Maar de Raad van Bestuur van Interpol, die verantwoordelijk is voor de agenda van de vergadering, heeft geen beslissing genomen, zodat de aanvraag tot lidmaatschap is doorgestuurd naar de Algemene Vergadering.

Aan Israëlische kant is men bezorgd, want het lidmaatschap van de Palestijnen van de internationale politieorganisatie opent veel deuren voor hen. Zo kunnen nu arrestatiebevelen worden opgesteld tegen Israëlische politici en officieren. De Palestijnen hebben nu toegang tot geheime informatie over terroristische organisaties en hun fondsen.

Ook de Amerikanen hadden belang bij het verhinderen van het Palestijnse lidmaatschap van Interpol. Deze eenzijdige stap kan negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse inspanningen voor het vredesproces.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.