Groeten uit Israël: Moord schaadt onderling vertrouwen

woensdag 27 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Eigenlijk begin ik mijn ochtendbericht altijd met het weer. Maar vandaag valt me dat wat moeilijk. Het is de eerste ochtend na de terreuraanslag in Har Adar, waarbij drie Israëli's werden gedood. Het is een trieste ochtend. De kranten houden zich op de eerste pagina’s bijna alleen maar bezig met de aanslag en de treurige afloop ervan, en met de geschiedenis van de slachtoffers.

De drie grote tv-zenders berichtten gisteravond bijna uitsluitend over de aanslag van gisteren. Deze aanslag wordt niet alleen vanwege de tragische gevolgen bijzonder intensief besproken, maar ook omdat hij gepleegd werd op een plek waar tot nog toe nooit een terreuraanslag had plaatsgevonden. Har Adar en omgeving was een toonbeeld van co-existentie, van samenleven. Dat blijkt ook al uit het feit dat een van de gedode bewakers een Arabier was die uit het naburige dorp Abu Gosh kwam. Abu Gosh stond al bij de oprichting van de staat aan de kant van Israël. Het was het enige dorp dat gekozen had voor een leven in de nieuw opgerichte staat. Daarom werd het in de Onafhankelijkheidsoorlog door de Israël-vijandige Arabieren beschuldigd van collaboratie met Israël. De vriendschap met Abu Gosh houdt nog steeds stand. Daar zal ik u in een later artikel nog wel eens over vertellen. Sinds gisteren verbindt ook de gemeenschappelijke rouw het dorp Abu Gosh en de plaats Har Adar.

Van rechts naar links: Israel Hayom: 'Mijn held, ik heb de liefde van mijn leven verloren' – Ma'ariv: 'Veiligheidsdienst adviseert: Geen intrekking van werkvergunning' – Yediot Achronot: 'Salli, mijn held' en onderaan 'Twee van dezelfde berg' (Har Adar betekent Berg Adar))

Interessant is dat de krant Ma'ariv het op de voorpagina al over de mogelijke gevolgen van de aanslag heeft, terwijl de beide andere kranten op hun titelpagina’s nog heel emotioneel over de begrafenissen en de rouw berichten.

Op mijn terugweg naar Modi’in hoorde ik gisteren op de radio gesprekken met inwoners van Har Adar. Onder meer sprak daar ook een vroegere collega van me uit mijn tijd bij de Israëlische tv. Zij woont in Har Adar en heeft de terrorist en veel andere inwoners van het dorp persoonlijk gekend. Hij had vroeger voor het regiobestuur gewerkt en ook daarna werd hij regelmatig gevraagd om voor bewoners te klussen. Jarenlang hebben ze elkaar gekend. Ze hebben elkaar ook persoonlijk veel gesproken en naar elkaars welzijn geïnformeerd. Zo was ook de ruzie van de terrorist met zijn naar Jordanië gevluchte vrouw geen geheim.

Sharon Wexler, verantwoordelijk voor het weerbericht op tv en een vroegere collega van me, woont in Har Adar. Zij sprak met buren die de terrorist persoonlijk hebben gekend en laat ook zien hoe alle Arabische arbeiders na de aanslag verzameld werden om opnieuw te worden gecontroleerd. (De video is in het Hebreeuws, maar ik wilde hem u toch laten zien.)

Vanavond zou Nimer Machmoud Achmad Jamal, zoals de terrorist heet, schoonmaakwerkzaamheden verrichten in een van de woningen in Har Adar. Dat komt er niet meer van. En dan vraag ik me af of deze goede relaties alleen maar gespeeld waren. Er zouden toch een dozijn andere mogelijkheden te vinden zijn om zijn leven te beëindigen. Of is de haat tegen Joden, ondanks de persoonlijke relaties met Israëli's, er altijd geweest? Daarom vinden veel Israëli's het moeilijk om onze Arabische medebewoners te vertrouwen. Kun je hen dat kwalijk nemen? We zitten echt in de knoop. Daar wij uit vrees voor ons leven vaak wantrouwend tegenover Arabieren staan, is juist dat vaak de oorzaak waardoor de spanningen steeds verder oplopen en de kloof tussen ons steeds dieper wordt. En mogelijk is dat de reden dat nu geadviseerd wordt de werkvergunningen van de familieleden van de terrorist juist niet te annuleren. Er zal altijd een voor en een tegen zijn. Misschien moeten we gewoon eens de emoties terzijde schuiven en andere wegen proberen. Over wat Israël gaat besluiten, berichten we u dan later.

En dan nu iets over het weer. U kunt zich niet voorstellen hoe lekker het vanmorgen hier in Jeruzalem was. Het was lekker koel, in de lucht hingen grijze wolken. Gewoon prachtig, En zo zou het ook de komende dagen blijven. Misschien valt er zelfs wat regen op Jom Kippoer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, en voor het jaargetijde te lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 214,075 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prachtige en prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.