Groeten uit Israël: Bezorgdheid over AfD in Duitsland

maandag 25 september 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Ook vanmorgen vroeg was het prettig koel toen ik op mijn bus wachtte. Het weer lijkt zich op constante temperaturen te hebben ingesteld. De hele week zullen er nauwelijks veranderingen zijn. Terwijl bij ons thuis in Modi’in nog steeds temperaturen van rond de 30 graden worden verwacht, zal het hier in Jeruzalem met maxima van 27 graden heel prettig zijn. En precies zo zou het ook tot het weekeinde blijven. Ik kan alleen maar hopen dat het niet warmer wordt tot Yom Kippoer, dat vrijdagavond begint. Helaas is dat al bijna traditie, heet weer op de vastendag.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,06 meter onder de zeespiegel.

De verkiezingen in Duitsland heb ik gisteravond natuurlijk gevolgd en de eerste prognose afgewacht. Het resultaat was eigenlijk geen verrassing meer. Merkel blijft kanselier, nog steeds de 'ijzeren dame', zoals ze vanochtend in de krant Ma'ariv werd genoemd. De verkiezingsuitslagen in Duitsland zijn vandaag natuurlijk HET thema in de Israëlische kranten. Hieronder de beide eerste pagina’s van de dagbladen Ma'ariv, Yediot Achronot en Israel Hayom.

Van links naar rechts: Ma'ariv: 'Nog steeds de IJzeren Dame'; Yediot Achronot: 'Stemmen uit het verleden'; Israel Hayom: 'Het zorgwekkende alternatief'.

Met grote zorg wordt hier in Israël het succes gevolgd van de Alternative für Deutschland, AfD. Men ziet de partij als rechts-extremistisch, vooral na de uitlatingen van hun topkandidaat Gauland, die zei dat men 'trots kon zijn op de soldaten uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.' Een dergelijke uitspraak is bij ons niet acceptabel. Gisteren ging de zender Channel 2 zelfs zo ver dat hij de AfD nazi’s noemde.


'De nazi’s zijn op weg naar de Bondsdag,' werd gisteren gezegd in een bericht van het Israëlische Channel 2

Ook vandaag zullen de Duitse verkiezingsuitslagen in de Israëlische media vast nog uitgebreid worden besproken. Ik ben benieuwd hoe het in Duitsland nu verder zal gaan. Zal het toetreden van de AfD in de Bondsdag de 'oude' partijen tot een herbezinning op hun politiek brengen? Zouden ze de stemmen van de burgers misschien niet voldoende serieus hebben genomen? Ik hoop ten zeerste dat Duitsland zijn weg zal vinden, een vreedzame weg zonder haat tegen anderen en tegen andere godsdiensten, en dat Duitsland nooit zijn verleden zal vergeten of een definitieve streep zal zetten onder het bezig zijn met het verleden.

De gehandicapten zijn er gisteren in geslaagd de aandacht op henzelf te vestigen. Met de blokkade van de hoofdslagader van de hele regio Tel Aviv, de Ayalon-autosnelweg, was de grens van het geduld wel bereikt. Daarbij is het goed dat de vakbond hun nu zijn steun heeft aangeboden. Minder goed is het dat de politie vanaf nu geen wegblokkades meer zal dulden, zoals gisteren bekend werd gemaakt. Dat was eigenlijk het enige middel dat de gehandicapten hadden om de aandacht op hun problemen te vestigen.

Hoe gaat het verder? Wegblokkades door gehandicapten gisteren, daarmee moet het vanaf nu afgelopen zijn.

Nu zullen ze moeten nadenken over hun verdere stappen. Ik denk dat alleen de vakbond hier iets kan bereiken. Telkens als er met een staking op een luchthaven werd gedreigd, werd er iets bereikt. Misschien is dat helaas de enige weg om ook de gehandicapten te helpen, hoewel ik eigenlijk tegen het houden van stakingen op luchthavens ben. Ik hoop dat het geen bezwaar is als ik nog verder over de strijd van de gehandicapten blijf schrijven.

En nu wens ik u een prachtige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.