Groeten uit Israël: Bezorgdheid om Duitse verkiezingen

Sunday, September 24, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De nieuwjaarsdagen en het daardoor verlengde weekeinde zijn voorbij. Ik wens u een succesvol en goed nieuw jaar! Nu hebben we eerst weer een heel normale week voor de boeg. Vrijdagavond begint Yom Kippoer, Grote Verzoendag, onze allerbelangrijkste feestdag.

Het is verbazingwekkend hoe nauwkeurig het weer zich aan het jaargetijde aanpast. Nauwelijks was vrijdag de herfst officieel begonnen, of de temperaturen daalden, en de avonden en de ochtenden werden duidelijk koeler. Zelfs bij ons in Modi’in was het vanochtend aangenaam fris; ik zag zelfs enkele mensen die een jas hadden aangetrokken. Bij mij zal dat nog wel even duren, want ik houd van deze lichte koelte ’s ochtends en ’s avonds.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, en duidelijk koeler in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is tijdens de feestdagen 3,5 centimerer gedaald en staat op 214,055 meter onder de zeespiegel.
Ik snap dat deze temperaturen voor u vast nog hoogzomerachtig zijn, maar vergeleken met de hete zomer die wij hadden, is het nu veel aangenamer buiten.

Vroeg in de ochtend van de eerste dag van het nieuwe jaar stond ik in mijn tuin om van het mooie uitzicht te genieten. We wonen weliswaar al meer dan vijf jaar in Modi’in, maar ik ben nog steeds razend enthousiast over dit uitzicht en deze rustige sfeer, zodat ik het gewoon even moest filmen.

Zo houd ik van het begin van het nieuwe jaar

Voor de gehandicapten is het nieuwe jaar helaas net zo begonnen als het oude eindigde. Terwijl ik deze regels schrijf, staan veel gehandicapten alweer op straat om te demonstreren voor hun rechten, het gelijktrekken van hun maandelijkse uitkering aan het minimumloon. Ditmaal hebben ze de Ayalon-snelweg geblokkeerd, de hoofdslagader tussen Tel Aviv en Gush Dan. Het verkeer is tot stilstand gekomen. Zodoende begint de eerste week van het nieuwe jaar met een enorme verkeersopstopping. Hoe lang moet deze strijd nog gevoerd worden? Wanneer zal er eens iemand in de regering wakker worden en dit probleem eindelijk oplossen? Ik bewonder de gehandicapten voor hun uithoudingsvermogen.

De Bondsdagverkiezingen in Duitsland zijn vandaag een belangrijk onderwerp in onze kranten en andere media. In het middelpunt van de berichtgeving staat natuurlijk de nieuwe partij AfD, Alternative für Deutschland.

'Germaniah bocheret', 'Duitsland stemt' – De krant Israel Hayom wijdt de eerste twee pagina’s aan de Bondsdagverkiezingen.

Hier in Israël wordt bezorgd gemeld dat voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een rechts-extremistische partij, zoals de AfD hier wordt beschouwd, in de Duitse Bondsdag terecht zal komen. Daarbij wordt opgemerkt dat sommige leden van de AfD zorgwekkende en antisemitische uitlatingen zouden hebben hebben gedaan. Zo zou men volgens hen weer trots moeten mogen zijn op de Duitse soldaten in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, men zou eindelijk een streep moeten zetten onder het gedoe over het nationaalsocialisme. Zoiets werd hier bij ons natuurlijk zeer kritisch en met zorg opgemerkt.

Nu wens ik u een prettige en rustige zondag en vreedzame verkiezingen in Duitsland. Ik ben benieuwd hoe het er morgenochtend uitziet. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.