VS neemt eerste officiële legerbasis in Israël in gebruik

Wednesday, September 20, 2017 |  Redactie Israel Today
Kolonel Liran Cohen, hoofd van de Luchtverdedigingsschool van de IDF (links) en kolonel David Shank van de Amerikaanse 10e Lucht- en Raketverdedigingscommando, knipten op 18 september samen het lint door om de eerste Amerikaanse militaire basis in Israël te openen.(Foto: IDF).

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben de Verenigde Staten maandag een officiële permanente militaire basis in Israël geopend, een lucht­verdedigings­basis in het hart van de Negev-woestijn. De nieuwe barakken in de basis Mashabim van de Israëlische luchtmacht, bij kibboetz Mashabei Sadeh, ten westen van Dimona en Yerucham, worden het thuis voor tientallen militairen van de Amerikaanse luchtmacht.

Brigade-generaal Tzvika Haimovitch, hoofd van het Lucht­verdedigings­commando van de Israëlische luchtmacht, zei maandagavond 'Dit is een historisch moment. Het laat het jarenlange bondgenootschap zien tussen de Verenigde Staten en de staat Israël.'

De Israëlische brigadegeneraal vertelde de journalisten ook dat de oprichting van een permanente Amerikaanse basis in Israël 'ons in staat stelt onze verdediging te verbeteren, bij het ontdekken en onderscheppen van raketten en ook betreffende waakzaamheid.'

Volgens Haimovitch zal de nieuwe kazerne, samen met andere recente verbeteringen van Israëls lucht­verdedigings­programma, 'onze capaciteiten aanzienlijk verbeteren.' Het zal ons niet op een niveau van 100 procent brengen, maar we zullen veel dichter bij de situatie komen om belangrijke dingen te bereiken tijdens een oorlog. Het belang van de luchtverdediging werd tijdens de Gaza-oorlog in 2014 duidelijk, toen duizenden raketten naar Israël werden afgeschoten, evenals door schattingen van de in de toekomst te verwachten bedreigingen.'

Haimowitch benadrukte dat de timing van de opening van de kazerne niet gebonden was aan een bepaalde gebeurtenis, en constateerde dat de bouw en het inrichten twee jaar heeft geduurd. Hij zei dat de perma­nente aanwezigheid van een Amerikaanse basis op Israëlisch grondgebied toch 'een boodschap voor de regio en onze omgeving is, dat ons partnerschap met onze vriend, de Verenigde Staten, belangrijk is.'

Brigade-generaal Tzvika Haimovich, hoofd van het Israëlische Lucht­verdedigings­commando, en Lt. Gen. Richard Clark, commandant van de Amerikaanse 3e Luchtmacht tijdens een ceremonie bij de oprichting van de eerste Amerikaanse militaire basis in Israël op de Mashabim Luchtmachtbasis in Zuid-Israel op 18 september 2017. (Foto: IDF).


De 'basis binnen een basis' wordt beheerd door de Amerikaanse commandant (EUCOM). Het omvat barakken, kantoren en ondersteunende diensten.
In zijn toespraak zei majoor-generaal John Gronski, adjunct-commandant van de Nationale Garde van het Amerikaanse leger in Europa, dat de basis 'de sterke band tussen de Verenigde Staten en Israël symboliseert.' Hij ligt niet ver van een Amerikaanse radarinstallatie ten oosten van Dimona, die ballistische raketten traceert zodra ze zijn gelanceerd en details van hun vluchtroutes aan verdedigings­systemen doorgeeft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.