Groeten uit Israël: Een goed en zoet 5778 gewenst!

woensdag 20 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Nu is het dus zover: de laatste dag van het jaar 5777 is begonnen. Vanavond ontvangen we aan de feesttafel het nieuwe jaar 5778.
Het weer heeft het goede met ons voor, vandaag is het iets koeler dan gisteren. Er is een licht briesje te voelen, maar morgen zou het alweer warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder tot bewolkt en iets koeler. ’s Ochtends kans op lichte regen in het noorden en aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 214,02 meter onder de zeespiegel.

Gisteren na mijn werk heb ik nog de laatste inkopen gedaan voor de feestdagen, opdat het ons deze drie dagen waarop de winkels gesloten zijn, aan niets zal ontbreken. Twee nieuwjaarsdagen en een shabbat liggen vóór ons. Op mijn weg naar de supermarkt zag ik deze mooie granaat­appelboom, die ik voor vandaag als titelfoto heb gekozen. De granaatappel is een vast onderdeel van het nieuwjaarsfeest. Stipt op de feestdag toont deze wondermooie vrucht zich in al zijn pracht. Maar ik heb vaak problemen met het openen van de granaatappel. Naast de traditionele manier om de kleine leuke rode ‘pareltjes’ uit de granaatappel te halen, is er nog een andere truc, zoals ik in onderstaande video kon zien.

Ik zal dat vandaag eens uitproberen. Waarom ben ik nooit op dat idee gekomen?

Op onze redactie hebben we gisteren samen op het nieuwe jaar geklonken. Daarbij hebben we teruggezien op het afgelopen jaar en verschillende gebeurtenissen in herinnering gebracht. Ons grootste project was de voorbereiding voor het speciale Jeruzalemnummer van ons magazine, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de hereniging van de stad. Tegelijk werkten we ook heel hard aan onze eerste livestream-uitzending vanuit Jeruzalem.

Voor mij was het afgelopen jaar een heel bijzonder jaar. Reeds voor de tweede keer vier ik hier met mijn collega’s bij Israel Today het nieuwe jaar. Ik werk hier nu al anderhalf jaar, wat gaat de tijd toch snel. Het werk is zo intensief en vraagt zoveel tijd, dat ik nauwelijks nog aan mijn tijd bij de Israëlische tv denk. Ik wil mijn collega’s hier bij Israel Today bedanken dat ze mij mijn inwerktijd zo gemakkelijk hebben gemaakt; we zijn als één grote familie. En dan kun je veel meer bereiken.

Een zoet begin van het nieuwe jaar, ook bij ons in de redactie

Zo kijken we positief uit naar het nieuwe jaar, waarin we samen met u, beste lezers, de 70e Onafhankelijkheidsdag van de staat Israël zullen vieren. Ook daarvoor willen we een heel bijzonder nummer van ons – van uw – blad Israel Today vormgeven. Gaat u met ons mee het komende jaar in, dat hopelijk een goed jaar zal worden.

Zo wens ik u nu een prachtig, succesvol en zoet nieuw jaar 5778! Vanaf zondag zijn we er weer voor u. Het ga u goed.

Shana tova uit Modi’in.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.