Netanyahu en Trump ontmoetten elkaar in New York

dinsdag 19 september 2017 |  Redactie Israel Today
Een dag voordat beide staatsmannen een toespraak houden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, ontmoetten premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar voor een gesprek. Vooraf was er een gezamenlijke persconferentie, gefilmd door Avi Ohazon/GPO.

Deze derde vergadering van de staatsmannen, gehouden in het New York Palace Hotel, werd door Netanyahu als 'heel goed' beschreven. Het belangrijkste thema van de discussie was Iran, zoals verwacht. Netanyahu zei dat er een verandering zou plaatsvinden in de Amerikaanse houding ten opzichte van de nucleaire overeenkomst. Men was het er over eens, dat de overeenkomst slecht was en dat het in het belang van de Amerikanen is om deze overeenkomst te wijzigen. De Amerikanen zouden begrijpen dat Israël tegen Iran moet optreden. Een belangrijk punt zijn de sancties, die Iran moeten worden opgelegd. Als de Amerikaanse president Trump ertoe zou besluiten hier handelend op te treden, dan zou dit van groot belang zijn voor de Israëlische veiligheid.

Ook het conflict met de Palestijnen was onderwerp van het gesprek. Netanyahu zei later: 'Ik heb vastgehouden aan onze belangen met betrekking tot de Palestijnen, maar heb bereidheid en een gemeenschappelijke wil tot vrede getoond.'

Voorts noemde Netanyahu in het gesprek de Israëlische eis, de lichamen van de gevallen soldaten Hadar Goldin en Oren Shaul terug te geven, en door Hamas gevangen gehouden Israëlische burgers vrij te laten.

Nog voor de bespreking zei Trump in een gezamenlijke persconferentie: 'We zullen vandaag over vrede tussen Israël en de Palestijnen praten, het zou een fantastische prestatie zijn als we deze vrede zouden kunnen bereiken en ik denk dat de kans daarop goed is. De meeste mensen zeggen dat er geen kans is op vrede in het Midden-Oosten, maar ik denk dat met de vaardigheden van Bibi en de andere partij een goede kans bestaat.'

Vanavond om 19:30 uur onze tijd zal premier Netanyahu voor de Verenigde Naties spreken. De Israëlische ambassadeur van de VN, Danny Danon, leidt de vergadering van vandaag als een van de vice-presidenten van de Algemene Vergadering.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.