Groeten uit Israël: Gehandicapten geven niet op

dinsdag 19 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Drie dagen voordat de herfst begint, heeft de zomer het zich bij ons nog even gezellig gemaakt. De hele rest van de week zullen de temperaturen hier rond de 30 graden liggen. In het Jordaandal, aan de Dode Zee en in Eilat blijft het voorlopig nog erg warm. Maar dat is normaal. De lichte regen van vrijdag was dus slechts een soort korte uitwedstrijd, mijn modderige auto herinnert me daar nog elke dag aan. Ik zou hem voor het nieuwe jaar, dat morgen begint, nog schoon moeten maken. Het is niet mooi het nieuwe jaar met een smerige auto te ontvangen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, zonder noemenswaardige temperatuurveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat op 214,015 meter onder de zeespiegel.

Eergisteren was er een flinke verkeershinder hier in Jeruzalem met enorme opstoppingen ten gevolge van de protesten van enkele ultraorthodoxe Joden. Ook gisteren was er weer een kleine verkeerschaos, snelweg 1 moest tijdelijk worden afgesloten. Ditmaal waren het weer de gehandicapten die opnieuw streden voor een verhoging van de maandelijkse uitkeringen.

Ook gisteren waren er weer verkeersopstoppingen in Jeruzalem

Zoals ik u al verschillende keren heb verteld, eisen zij een verhoging tot het minimumloon (5000 shekel, ofwel 1200 euro). Want met rond de 2400 shekel per maand (ca. 570 euro) is het eigenlijk niet mogelijk om rond te komen. Gisteren was er een buitengewone zitting van de Knesset, die momenteel nog met zomerreces is. Helaas vonden veel afgevaardigden het niet nodig om aan de zitting deel te nemen. Daarvoor gingen de gehandicapten weer de straat op om op hun probleem te attenderen. Op de een of andere manier voel ik bewondering voor dit uithoudings­vermogen. Ook zou de vakbond zich eindelijk hebben gemeld om de gehandicapten bij te staan. Ik hoop ten zeerste dat ze binnenkort niet meer de straat op hoeven en dat het nieuwe jaar een beter jaar voor hen wordt.

Vanmorgen ben ik weer met de auto naar Jeruzalem gereden, zodat ik ook vanmiddag mijn afspraken op tijd kan nakomen. En op zulke dagen vertrouw ik liever niet op de bussen. Naar de redactie ben ik uiteraard, zoals altijd, te voet gegaan. Toen ik dichter bij de Machane Yehoeda-markt kwam, verwelkomde mij de geur van versgebakken broodjes. Bijna elke dag geniet ik daarvan, maar ik houd me dan in en loop snel door, om niet zwak te worden en over die versgebakken producten te vallen.

Meestal weersta ik de verleiding. Verse broodjes op weg naar kantoor.

De bakkerijen werken op deze dagen op volle kracht. Want morgen begint het verlengde weekeinde; ook vrijdag is een feestdag, de tweede Nieuwjaarsdag. Daardoor is de vraag naar vooral de chalot (gevlochten broodjes) extra groot. Op nieuwjaarsavond smaken de chalot dan extra goed, want dan eet je ze niet met een snufje zout, zoals aan het begin van de shabbat, maar doop je ze in de zoete honing voor een zoet en succesvol nieuw jaar.

En nu wens ik u een even zoete als succesvolle dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.