Groeten uit Israël: Verkeersopstopping na demonstratie

maandag 18 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren na mijn werk wilde ik niets anders dan Jeruzalem uit. Nauwelijks had ik mijn kantoor verlaten of ik hoorde helikopters boven me en politiesirenes. Eerst dacht ik dat er een aanslag was gepleegd. Want dat is wat je kort daarna altijd hoorde, destijds, toen er bijna dagelijks ergens iets gebeurde. Ik keek vlug naar het nieuws op mijn smartphone, en toen pas voelde ik me opgelucht. Geen aanslag. Er was weer eens een demonstratie van orthodoxe Joden vanwege de arrestatie van de zoon van een bekende rabbijn. Hij zou zich niet op het recruteringsbureau van het leger hebben gemeld, hoewel hij daar verschillende keren voor was opgeroepen. Over dat probleem heb ik u al vaker geschreven. Ik heb kennis genomen van de nieuwsberichten en ben toen zoals altijd naar 'mijn' bushalte gegaan. De helikopter hing nog steeds boven me, en ook de sirenes jankten door. En toen wachtte ik op mijn bus. En ik wachtte. Voor me was er een enorme verkeersopstopping in alle richtingen. Niets reed meer. Mijn bus kwam niet.

Jeruzalem was gisteren één grote opstopping

Toen kwam eindelijk de bus. Niet mijn lijn, maar in elk geval een bus naar Modi’in. De rit duurde bijna een uur. Daarbij reed de chauffeur niet zoals anders, maar hij zocht de beste weg om de stad uit te komen. Ik was blij dat ik nog enigszins tijdig weg kon komen. Met een aanzienlijke vertraging bereikte ik Modi’in, en ik was opgelucht.
Meer over de demonstratie van de orthodoxen elders in onze berichtgeving.

En dan nu het weer. Het is weer wat warmer geworden. Maar toch merk je dat het einde van de zomer nadert. ’s Avonds is het al wat koeler. Gisteren hadden we een bijzonder mooie zonsondergang in Modi'in, zie de foto hierboven.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst deels bewolkt, later helder, met weer een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is tweeëneenhalve centimeter verder gedaald en staat op 214,01 meter onder de zeespiegel.

Vanaf woensdagavond vieren we Nieuwjaar, dus morgen eindigt onze verkorte werkweek al. Het weekeinde wordt daardoor extra lang. We verwelkomen het nieuwe jaar thuis met een feestelijk diner, samen met de uitgebreide familie. De feestdagen zijn altijd een goede gelegenheid om de familie te ontmoeten.
Daardoor zullen er in het weekeinde weer veel verkeersopstoppingen zijn, want velen zullen dan naar hun ouders, grootouders of vrienden gaan om samen het begin van het nieuwe jaar te vieren.
Wat we bij ons Nieuwjaar niet hebben, is het vuurwerk waarmee in de wereld het burgerlijke Nieuwjaar, zoals we dat hier noemen, wordt gevierd. En dat is ook goed zo.

Ik wens u een prettige en rustige maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.