Prof. drs. Zvi Eyal: Niet horen, niet zien en niet reageren

zondag 17 september 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Israel CNN
De Israëlisch emeritus hoogleraar prof. dr. Zwi Eyal sprak in Nederland over de Joods-christelijke fundamenten van de Westerse samenleving en de gevaren waar het vrije Westen opnieuw mee te maken krijgt. Family7 zond deel 1 zaterdag uit.

Zwi Eyal werd geboren in Utrecht als Harry Klafter. Hij overleefde als 17-jarige de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en besloot daarna om naar Erets Yisrael te gaan. Daar bouwde hij een nieuw leven op. Hij studeerde medicijnen en chirurgie en werkte als chirurg tijdens de vele oorlogen na de oprichting van de staat Israël in 1948. Petra van der Zande heeft zijn levensverhaal beschreven in ‘Een open deur’.

Vijftien jaar is Harry Klafter als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Tijdens een vluchtpoging wordt zijn vader door de Gestapo gevangengenomen. Zijn broer Freddy en zijn moeder worden op transport gesteld naar Westerbork. In september 1944 ontsnapt Harry met zijn broer uit Westerbork. Alleen zijn moeder keert na de oorlog uit Theresienstadt terug; zijn vader is in Auschwitz vermoord.

Via de 'illegale' immigratie komt Harry in 1946 in Mandaat Palestina terecht. Als Haganah-soldaat beleeft hij allerlei hachelijke avonturen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Aangemoedigd door Cheftsie, zijn toekomstige vrouw, verandert Harry Klafter zijn naam in Zvi Eyal. Hij gaat geneeskunde studeren, en kiest er uiteindelijk voor om chirurg te worden. Hierdoor is hij nauw betrokken bij het behandelen van gewonde soldaten tijdens Israëls vele oorlogen. De 90-jarige (red. 2016) emeritus hoogleraar in de chirurgie kijkt met veel voldoening terug op zijn vruchtbare academische loopbaan.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.