Israëlische postzegels: Feestdagen, veiligheid, kruiden

zondag 17 september 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Doar, IPF
Op 12 september zijn in Israël postzegels verschenen ter gelegenheid van de Joodse feestdagen, verkeersveiligheid en een vel met zegels over aromatische planten. (Artikel in samenwerking met de vereniging Nederland Israël Philatelie).

In de maand Tishri worden de belangrijkste Joodse feesten gevierd. Drie zegels beelden bijzondere gewoonten uit, die verbonden zijn met deze feestdagen. In de Joodse traditie zijn Rosh Hashana (Nieuwjaar, op 21 en 22 september) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag, op 30 september) oordeelsdagen, waarop de menselijke daden worden beoordeeld en hun lot voor het komende jaar wordt bepaald. Een tijd voor zelfonderzoek, inkeer en vergeving van zonden vragen. In de loop der eeuwen zijn slichot-gebeden (gebeden om vergiffenis) opgesteld, die in de avond worden uitgesproken.

Gedurende de zeven dagen van Soekkot, het Loofhuttenfeest (dit jaar 5-12 oktober), verplaatsen religieuze Joden hun meeste activiteiten van hun huis naar een tijdelijk bouwsel, waar ze eten en zo mogelijk ook slapen. Gewoonlijk begint de bouw van het feestelijk versierde onderkomen, door het hele gezin, op de avond na Grote Verzoendag.

Shemine Atzeret, het Slotfeest, wordt gevierd op de laatste dag van het Loofhuttenfeest. In Israël viert men op deze dag tevens ook Simchat Torah, Vreugde der Wet, waarbij in de jaarlijkse cyclus van het lezen van de Torah, de boeken van Mozes, het laatste gedeelte van Deuteronomium en de eerste verzen van Genesis worden gelezen. Buiten Israël viert men dit een dag later.
Op de vooravond en in de ochtend is het gebruik, de Torahrollen uit de arke te nemen en deze zeven maal rond het podium te dragen. De hele gemeente neemt zingend en dansend deel aan deze Hakafot, ommegang. Op de avond van Simcha Torah wordt nog een tweede Hakafot gehouden, buiten de synagoge, met muziek en nog meer deelnemers.

Een postzegel van NIS 2,40 vraagt aandacht voor de verkeersveiligheid, een zaak die aandacht verdient, gezien de rijstijl van veel Israëlische chauffeurs.

Tenslotte verscheen een vel met zelfklevende zegels, waarop aromatische planten staan afgebeeld.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.