Groeten uit Israël: Reis­waar­schuwing voor Europa...

zondag 17 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het voorlaatste weekeinde van het jaar ligt nu achter ons. Ik bedoel natuurlijk het Joodse jaar. Woensdagavond vieren we het begin van het nieuwe jaar, het jaar 5778. En dit laatste weekeinde heeft ons ook de eerste regen gebracht, waar we allemaal heel blij mee waren. Maar na bijna een uur was het ook alweer afgelopen. Wat overbleef was een smerige auto, waar je nu nog de sporen van deze eerste regendruppels op kunt zien. Al het zand uit de lucht werd door de regen mooi gelijkmatig over mijn auto verdeeld. Maar dat neem ik graag op de koop toe, en ik verheug me nu al op de volgende regenbui, ongeacht wanneer hij komt. Want vandaag zou het eerst weer warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat op 213,985 meter onder de zeespiegel.

Vrijdag schreef ik u over de hysterie voor de feestdagen, die door de winkels nog sterk wordt gestimuleerd, opdat we toch maar veel inkopen doen. Ook wij zijn daar een beetje door aangestoken, hoewel we ons officieel natuurlijk niet gek willen laten maken. Maar desondanks zullen ook wij met Nieuwjaar gasten krijgen, en daarvoor moet je toch wel wat meer voorbereiden. Dus heb ik bij de vrijdagse inkopen ook rekening gehouden met de feestdagen. We hebben zelfs wat voorbereid, opdat er op Nieuwjaarsavond iets goeds op tafel komt. Reeds vóór de shabbat heeft onze oven overuren gedraaid (evenals mijn vrouw). Het resultaat, een paar taarten, ligt nu voorlopig in het diepvriesvak. Vanaf vandaag zijn dan de hoofdgerechten aan de beurt. En dan moet ik waarschijnlijk nog wat extra honing kopen, want het nieuwe jaar moet immers bijzonder zoet beginnen. Ik zal daar trouwens een beetje inhouden wat zoete dingen betreft.

Hoe zou het zijn om een lekkere appeltaart te hebben op het Joodse Nieuwjaar? Hier kunt u het nalezen. Veel succes.

In het weekeinde had ik nauwelijks belangstelling voor de nieuwsberichten. Het laatste bericht dat mij bereikte, was de aanslag op de metro in Londen. Alweer Londen, dacht ik. Wat is er toch in Europa aan de hand? Wanneer zullen we eindelijk eens grip krijgen op die terreurdreiging? Gelukkig is er in Londen niemand om het leven gekomen. Het is toch eigenlijk gek als het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor reizen naar Europa wegens terreurdreiging. Er wordt vooral gewaarschuwd voor reizen naar Turkije, maar ook voor West-Europese landen wordt gewaarschuwd en op de kans op aanslagen gewezen; men moet opletten. Op de feestdagen worden grote aantallen Israëliërs op de luchthaven verwacht, die hun laatste vakantiedagen van het jaar in het buitenland willen doorbrengen. Daarmee sparen ze ook de dure en overdreven inkopen voor het Nieuwjaarsfeest uit.

Wat vliegen naar het buitenland betreft, op tv is de laatste tijd een heel leuke reclame van de luchtvaartmaatschappij El Al te zien. 'Spoedig zal alles er anders uitzien', zegt men de video die het nieuwe vliegtuig Dreamliner aan ons voorstelt.

Wat deze video zo mooi maakt, zijn niet alleen de beelden van het nieuwe vliegtuig, maar vooral het lied dat op de achtergrond gespeeld wordt. Het is een lied van de beroemde Israëlische zanger Shlomo Artzi, Stel je eens voor. Het begint zo:
'Stel je een schone wereld voor, minder treurig dan anders. En we gaan met de zon op zak. En op de daken de sterren, en de tijd vergaat zonder angst. Stel je voor dat alle dromen worden gerealiseerd.'

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.