Groeten uit Israël: Rosh Hashanah, drie vrije dagen

Friday, September 15, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was de hele hemel grijs. Gisteravond trokken er al grijze wolken langs de hemel. De grote verrassing kwam vervolgens toen ik mijn jongste zoon naar school had gereden en mijn inkopen voor het weekeinde had afgerond: Het regende! Eerst maar een paar druppels, maar toen viel de regen steeds harder, zodat ik echt nat werd. OK, dat was nou geen zware stortregen, maar na zoveel maanden hitte en droogte genoot ik er echt van om nat te worden. En dan hing er nog die lekkere geur in de lucht, kent u die geur na een zomerse regenbui? Gewoon heerlijk!

Een regenachtige ochtend in Modi'in

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. Er kunnen, vooral in het noorden, lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat op 213,98 meter onder de zeespiegel. Er ontbreekt nog 5,18 meter tot de bovenste rode lijn (–208,80 m). Het waterpeil staat 97 centimeter lager dan de onderste rode lijn (–213,00 meter).

De eerste regendruppels na een lange hete zomer.

De voorbereidingen voor het nieuwjaarsfeest, Rosh Hashanah, zijn bij ons thuis gisteren al begonnen. We vieren het vanaf woensdagavond, want dan begint het jaar 5778. Ditmaal zullen we vanwege de feestdagen een extra lang weekeinde hebben, dat, zoals gezegd, woensdag­avond begint en tot zaterdagavond duurt. Komende vrijdag is de tweede nieuwjaarsdag, en dat betekent dat de winkels drie dagen lang gesloten zullen zijn – niks op vrijdag inkopen doen voor de Shabbat. En omdat men het nieuwe jaar altijd met familie en vrienden samen viert, moet er nu veel worden voorbereid. Dat weten de winkels natuurlijk ook, die ons al sinds het begin van de maand met hun nieuwjaars­aanbiedingen gewoon gek maken.

'De hele familie komt hier voor het feest, ik weet het niet meer, waar moet ik beginnen?' Zo begint de reclame van een van onze grootste supermarktketens. Maar maakt u zich geen zorgen, men denkt aan ons en men heeft speciale aanbiedingen voor ons gemaakt. We hoeven alleen maar te komen en inkopen te doen, hoe eerder, hoe beter.

Ik probeer rustig te blijven en me niet vanwege de feestdagen gek te laten maken. In de gewone weekeinden eten we toch ook zonder in paniek te raken. We moeten van de feestdagen genieten, daar gaat het om. Dus geen zorgen over boodschappen.

Binnenkort wordt het oktober­nummer van het Israel Today Magazine naar de drukker gestuurd. Ik ben er van overtuigd dat u, beste lezer, er veel interessante artikelen in zult lezen. En mocht u nog geen abonnement op ons blad hebben, dan kunt u dat hier bestellen. Geeft u zichzelf eens een cadeau ter gelegenheid van het Joodse Nieuwjaar. Ik zou het leuk vinden als we nieuwe lezers voor ons blad vinden.

En met deze kleine reclame voor ons (ik hoop dat u daar begrip voor hebt) neem ik afscheid van u en wens ik u een fijn en rustig weekeinde en een gezegende shabbat toe. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.