Netanyahu in Columbia op zijn reis door Zuid-Amerika

donderdag 14 september 2017 |  Redactie Israel Today
Premier Netanyahu in gesprek met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos (Foto: Avi Ohayon/GPO).

Premier Netanyahu en zijn vrouw Sara zijn momenteel op reis door Zuid-Amerika. Woensdag werd hij door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voor een kort bezoek ontvangen in het presidentiële paleis in Bogota. Na de officiële ontvangst met de volksliederen van beide landen voerden Netanyahu en Santos een persoonlijk gesprek.

Later voegden de Columbiaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Landbouw zich bij dit gesprek, waarin de versterking van de bilaterale samenwerking op het gebied van landbouw- en watertechnologie, innovatie en cyberverdediging werd besproken.
Afgesproken werd dat een Colombiaanse delegatie voor cyberverdediging naar Israël komt voor een uitgebreide training.
Netanyahu beloofde ook Israëlische steun voor het opnemen van Colombia in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Israël heeft de status van waarnemer in de Pacific Alliance, waarvan de leden Colombia, Mexico, Peru en Chili zijn, die gezamenlijk de achtste grootste economische macht in de wereld vertegenwoordigen. Israël wil de economische samenwerking met deze grote markt verdiepen.

Daarnaast werden bilaterale overeenkomsten ondertekend, door het Israëlische ministerie van Wetenschap, Technologie en Ruimte en de Colombiaanse tegenhangers met als doel gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek en kennisuitwisseling, evenals de bevordering van initiatieven en ondernemingen op het gebied van innovatie. Ook het toerisme tussen beide landen zal worden gestimuleerd, vooral door georganiseerd toerisme en de samenwerking van de diverse toeristische organisaties, en nog veel meer, o.a. Israëlische hulp bij het opruimen van de vele duizenden landmijnen, een erfenis van de langdurige Colombiaanse burgeroorlog, en de goedkeuring van een vrijhandelsovereenkomst.

'De mogelijkheid, om Latijns-Amerika en vooral Colombia te bezoeken als eerste bezoek van een Israëlische premier, vervult ons met grote spanning en emoties, en we geloven dat men hoopvol is. Latijns-Amerika als geheel heeft een groot potentieel en we geloven dat de wereld vandaag op een keerpunt staat voor grote veranderingen. De wereldeconomie zal niet meer hetzelfde zijn. Ik geloof dat we hier in Colombia veel samen kunnen veranderen. De toekomst behoort aan de vernieuwers. Ik dank u voor uw gastvrijheid en kijk uit naar onze samenwerking,' zei Netanyahu in zijn toespraak.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.