Geen voetbalwedstrijden toestaan op Shabbat?

Wednesday, September 13, 2017 |  Redactie Israel Today
In de afgelopen maanden hebben orthodoxe en nationaal-religieuze rabbijnen en politici aan­ge­dron­gen op het heiligen van de Shabbat, en deze niet te gebruiken voor bouw- en onder­houds­werk en voet­bal­wed­strijden. Topclubs spelen zelden op de Shabbat, bij lagere clubs is dit wel gebruikelijk.

Bekerwedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en Bne Yehuda Tel Aviv, mei 2017 (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een nieuw onderzoek toonde aan dat een grote meerderheid van de Israëli's de voorkeur zou geven aan het verplaatsen van voetbalwedstrijden van de Shabbat naar de weekdagen. De resultaten komen op het moment dat de overheid overweegt of voetbalwedstrijden mogen doorgaan op de Joodse rustdag, ondanks de felle tegenstand van de orthodoxe partijen én van de voetballers zelf.

Volgens een onderzoek van het Smith Institute meent 63 procent van de volwassen Joodse bevolking, dat verzoeken van voetballers, die niet op Shabbat willen spelen, in overweging genomen moeten worden, en dat de wedstrijden na het einde van de Joodse rustdag op zaterdagavond moeten beginnen.

Voorts meent 58 procent van de respondenten, dat de staat ook rekening moet houden met voetbalfans en dat de wedstrijden verschoven moeten worden. Bovendien zeiden deze 58 procent ook dat ze de wedstrijden zouden blijven volgen, ook als deze op weekdagen en niet op zaterdag zouden plaatsvinden. Terwijl de topliga van Israël zelden op Shabbat speelt, spelen de lagere competities bijna uitsluitend op de rustdag, wat het voor religieuze voetballers onmogelijk maakt om deel te nemen aan de wedstrijden. Dit probleem heeft onlangs onrust veroorzaakt, aangezien de regering overweegt om voetbalwedstrijden op de Joodse rustdag officieel te sanctioneren.

De Israëlische wet verbiedt het werken op de Shabbat, en veel voetballers stellen dat de verplichting om te spelen hun rechten zouden schenden.
Het Hooggerechtshof heeft onlangs de petitie van de Beweging voor een Joodse en Democratische Staat aangenomen, die inhoudt dat voetbalwedstrijden op Shabbat de 'werk- en rusttijdenwet' schenden en de regering de verplaatsing van wedstrijden naar de weekdagen moet regelen of aanpassen, om aan de eisen van de wet te voldoen.

Vorige week ondertekenden meer dan 310 voetballers uit Israëls twee topcompetities een petitie, waarin premier Netanyahu werd gevraagd om de wet niet te wijzigen, die hen zou dwingen om op de Shabbat te spelen als ze [beroeps]voetballers willen worden.

Minister Ya'akov Lizman van volksgezondheid (Verenigd Torah Jodendom) zei zondag, dat zijn partij niet zou toestaan dat de Ministeriële Commissie voor Wetgeving een wet zou promoten die voetbalwedstrijden op zaterdag zou toelaten. Daarmee werd een wekenlang zwijgen over deze zaak door de orthodoxe partijen doorbroken

Het Knessetlid Yigal Guetta (Shas) stemde daarmee in en zei in een ontmoeting met Israëlische topvoetballers dat de huidige situatie niet zo verder kan gaan. 'Dit is een eersteklas maatschappelijk onrecht voor die spelers die gedwongen worden elke zaterdag hun families te schaden, naast de ontheiliging van de Shabbat.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.