Groeten uit Israël: Waarom is onze post zo traag?

woensdag 13 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Bij ons thuis draaide gisteren de airco weer. Bij temperaturen van rond de 35 graden hadden we geen andere keus. Vannacht 'koelde het af' tot een legendarische 25 graden. Vanaf morgen zou het dan langzaamaan eindelijk weer koeler worden. Maar ook op het Joodse Nieuwjaarsfeest, Rosh Hashanah, dat we volgende week vieren, zullen de temperaturen niet beneden de 30 graden zakken. De zomer is nog duidelijk aanwezig.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurdaling. Het blijft bovengemiddeld warm en droog. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat op 213,965 meter onder de zeespiegel.

Gisteren heb ik me weer eens kunnen ergeren aan onze post. Een brief te laat ontvangen kan soms ernstige gevolgen met zich meebrengen. Doordat de opkomst van onze dochter voor militaire dienst een maand was opgeschoven, had ze nu een extra maand 'vakantie' gekregen. Een nieuwe datum voor de opkomst had ze ook al per telefoon gekregen. Toen ik gisteren onze brievenbus opende, zat er een brief van het leger bij. Ik ging ervan uit dat het een nieuwe bijgewerkte oproep was om in dienst te gaan. Maar toen kwam de verrassing. Het was een brief van 24 augustus. Hij schijnt bijna drie weken onderweg te zijn geweest. In de brief werd onze dochter opgeroepen voor een onderzoek op het rekruteringsbureau in Jeruzalem. Toen keken we naar de datum: 12 september 2017, om 9.30 uur. Nou, mooi, zei ik. De afspraak was een paar uur voordat de brief in onze brievenbus werd gegooid. Zodoende was ik vanochtend vroeg persoonlijk op het recruteringsbureau en heb hun verteld waarom mijn dochter gisteren niet gekomen is. Men heeft toen alleen maar tegen me geglimlacht en een nieuwe datum gegeven. Ook de nieuwe oproep heb ik toen maar meteen laten uitprinten, want ook deze zal wel pas in onze brievenbus liggen als onze dochter allang in uniform rondloopt.

Het Israëlische leger laat op zijn YouTube-kanaal het rekruteringsbureau in Jeruzalem van binnen zien:

Op de post kun je dus niet vertrouwen. De post wordt in ons stadsdeel in het gunstigste geval net tweemaal per week bezorgd. De Israëlische post is de afgelopen jaren gereorganiseerd. Het werk van de post zou effectiever zijn georganiseerd. Zo kun je nu bijvoorbeeld met een app op je smartphone een afspraak bij de post maken, om de eeuwige wachttijden aan het loket te ontlopen. En dat werkt zelfs verbazingwekkend goed. Want wie niet zo’n afspraak maakt, zou voordat hij naar de post gaat, eerst vakantiedagen moeten opnemen. Ik had een keer niet minder dan 50 wachtenden vóór me. De automaat die de volgnummers uitreikt, bood aan om me een sms te sturen wanneer er nog vijf wachtenden vóór me zijn. Dat had ik niet gedaan.

Wie niet tijdig een afspraak bij de post heeft besteld, kan vaak heel lang wachten, zoals hier in een postagentschap in Cholon.

Alles wat te maken heeft met het thuis laten bezorgen van de post, is een ramp, vooral hier in Modi’in. In Jeruzalem had ik dat zo niet meegemaakt. Het is toch eigenlijk de bedoeling van de post om de brieven bij de burgers thuis te bezorgen. Eén keer heb ik niet alleen de rekening ontvangen, maar meteen ook de aanmaning daarvoor, omdat ik nog niet had betaald. Logisch, als die tegelijk met de aanmaning in de brievenbus terecht komt.

En dan is er nog iets wat vooral bij Israëlische overheidsdiensten nog steeds graag wordt gebruikt: de fax! Kent u dat ouderwetse apparaat nog? Ook het Israëlische leger is er nog gek op. Toen ik een keer belangrijke documenten wilde verzenden en vroeg of dat per e-mail kon, werd me de fax aangeraden. Daarbij werd ik eraan herinnerd dat ik vijf dagen later moest opbellen om te vragen of de fax was aangekomen. Wat moet ik daar nu nog meer over zeggen?

Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Hebt u vanochtend vroeg al post gekregen? Aan het eind van de maand zullen onze abonnees het nieuwe nummer van Israel Today in hun brievenbus vinden. Natuurlijk alleen wanneer men bij u op de post kan vertrouwen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.