Hooggerechtshof: Geen openbaar vervoer op Shabbat

dinsdag 12 september 2017 |  Redactie Israel Today
Het Hooggerechtshof heeft maandag een verzoek afgewezen voor het invoeren van openbare busdiensten op Shabbat. Zolang de aanvraag niet van een busmaatschappij komt, die op Shabbat zou willen werken, was er geen reden voor het verzoek.

Demonstratie in Tel Aviv voor invoering van openbaar vervoer op Shabbat, in augustus 2017. De tekst op het bod luidt: 'Openbaar vervoer in het weekeinde. Dat is het meest logische op de wereld.' (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Het verzoek om openbaar vervoer op Shabbat kwam onder andere van de Reformbeweging, het Knessetlid van de Meretz partij Tamar Sandberg en de organisatie Chiddoesh.

Voor de rechtbank legde de staat zijn standpunt over de aanvraag voor openbaar vervoer op Shabbat uit. Er is een fundamenteel verbod op het toestaan van de exploitatie van openbare bussen op Shabbat. Het verbod is gebaseerd op de aanwijzing van de wetgever, volgens welke de verantwoordelijke minister zich goed mogelijk moet houden aan de traditie van Israël wat betreft het gebruik van motorvoertuigen op Shabbat.

Toch zei een van de rechters tijdens de de hoorzitting, dat de sociaal-economisch zwakke bevolking vooral wordt getroffen. En daar moet over worden gesproken. Het is immers toegestaan in een taxi of privé auto te rijden op Shabbat. De rechters sloten niet uit, dat ze zich op een later tijdstip zullen beraden over het onderwerp openbaar vervoer op de Shabbat, maar dan moet er eerst een verzoek zijn ingediend door een bedrijf dat bussen op Shabbat wil laten rijden, anders zou er geen rechtsgrondslag zijn om over zo'n aanvraag te beslissen.

Een selfie voor het proces: Knessetlid Tamar Sandberg en Anat Hoffman, voorzitter van 'Women of the Wall'. (Foto: Yonathan Sindel/Flash90)

Het Knessetlid Tamar Sandberg zei, nadat de rechtbank het verzoek had verworpen: 'De rechtbank is momenteel niet bereid, zich te beraden over dit hete onderwerp, het openbaar vervoer op de Shabbat, maar heeft voor ons een deur geopend. We zullen de opmerkingen van de staat serieus nemen en verzoeken doen voor de exploitatie van bussen op de Shabbat, om te zien of de staat werkelijk bereid is om daarover te spreken.'

Moshe Gafni, Knessetlid van de religieuze partij Jahadut HaTora (Verenigd Torah Jodendom) en voorzitster van de commissie Financiën, verwelkomde de beslissing van de rechtbank. Ook in het verleden hebben meerdere organisaties voorstellen gedaan voor de exploitatie van bussen op de Shabbat. Het was duidelijk dat het Hooggerechtshof dit verzoek niet zou toestaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.