Groeten uit Israël: Israëli's leren bier waarderen

vrijdag 8 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat gaat de week toch snel voorbij. Het is alweer vrijdag en het lijkt wel of er helemaal geen zomervakantie is geweest. Onze jongste zoon zit alweer een week op school. Hij heeft zelfs al een geschiedenisproefwerk achter de rug. De dagelijkse sleur heeft ons weer te pakken. Daarom is het mooi dat we elke week de shabbat hebben.
Het weekeinde zou weer heel warm worden. En zo zou het dan ook nog even blijven. Ik heb me te vroeg op de herfst verheugd.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,94 meter onder de zeespiegel.

Even naar de bank? Met de terugkeer naar alledag ben ik ook weer begonnen mijn zoon ’s ochtends naar school te rijden. En vervolgens wilde ik even een kleinigheid kopen en dan snel nog wat geld op een bankrekening storten. Eigenlijk niet zo ingewikkeld, althans dat dacht ik. Bij de bank naar binnen, aan de kassabalie wachten, en het geld storten. Maar zover kwam het niet. De technische vooruitgang, de nieuwe technologieën, die ik anders zo waardeer, hebben ditmaal een streep door de rekening gehaald. Toen ik het bankfiliaal binnenkwam, was er geen kassa meer.

Ik vroeg een medewerkster hoe ik nu contant geld kon storten. Dat gaat niet meer, zei ze, ik moet dat nu met een automaat online doen. Eerst de bankbiljetten met behulp van de automaat op mijn eigen rekening storten en vervolgens naar de andere rekening overboeken. Ingewikkeld, dacht ik. Dat is toch geen vooruitgang? Steeds meer banken hier in Israël, waaronder ook degene die ik nodig had, verbouwen veel van hun filialen tot filialen zonder kassa, dus ook zonder contant geld. Het toverwoord luidt 'digitaal'. Elke bank heeft zijn app voor de smartphone, waarmee je zelfs checks kunt inwisselen. Alles gaat tegenwoordig digitaal. Zo ook de Hapo'alim-bank, die nog een stap verder ging en een jaar geleden trots hun volledig digitale filiaal introduceerde.

Vooral voor oudere mensen is deze vooruitgang een probleem. Ik ben nog steeds enthousiast over de nieuwe technologieën, maar ik denk ook dat men rekening moet houden met mensen die niet kunnen wennen aan de digitale technologie en gewoon alleen maar naar de bank willen gaan, een medewerker willen spreken en geld willen opnemen of storten. Dat zou ook nu nog mogelijk moeten zijn. Maar waarschijnlijk zal er in de toekomst helemaal geen contant geld meer zijn. In veel supermarkten hier bij ons kan men ook al aan automatische kassa’s betalen, uiteraard zonder contant geld.

Ook vandaag zag ik in ons winkelcentrum weer goed gevulde cafés en restaurants. Men ontmoet elkaar voor een gezamenlijk ontbijt of een snel kopje koffie tussendoor. Ik houd van deze vrijdagse sfeer. De titelfoto van vandaag is genomen op de Carmelmarkt in Tel Aviv. Mij is het wel bevallen. Daarbij viel mijn oog op het plakkaat met de bierglazen. Daar wordt onder meer een Israëlisch bier genaamd Malka (Koningin) aangeprezen. Behalve de wijn ontwikkelt zich in Israël ook steeds meer een zogenaamde 'biercultuur'. Er zijn inmiddels heel veel private brouwerijen, die in eerste instantie alleen uit liefde voor het bier begonnen zijn het zelf te maken. Daarvoor werd vaak eerst de keuken thuis gebruikt.
Begin dit jaar bezocht ik in het kader van ons tv-magazine een particuliere brouwerij in Srigim en het Ela-dal. Nadat we de verschillende biersoorten hadden geproefd, vertelden de eigenaars, Ohad en Ofer, hoe alles was begonnen. Van de liefde voor bier tot de eigen brouwerij. Hier de reportage van destijds:

De Srigim-brouwerij, een bezoek waard, ook vanwege de mooie omgeving van het Ela-dal.

Ook op de Machane-Jehoedamarkt in Jeruzalem kunt u op veel plekken een rijke selectie aan Israëlische boetiekbieren proeven.

En nu wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.