Arabisch-Hebreeuws theater kan staatssteun verliezen

donderdag 7 september 2017 |  Redactie Israel Today
Het Arabisch-Hebreeuwse theater in Jaffa staat voor de stopzetting van staatssteun. De reden hiervoor is een gebeurtenis die terreur zou verheerlijken, waarbij werk van de Arabische dichteres Dareen Tatour werd voorgelezen, dat tot geweld zou aansporen.

Het theater in Jaffa (Foto: Creative Commons)

Het Arabisch-Hebreeuwse Theater in Jaffa is in 1998 opgericht met het doel om de twee unieke en door conflicten belaste culturen onder één dak te verenigen. Daarvoor verkreeg het theater van de stad Tel Aviv een gebouw in Jaffa. Het theater bestaat uit twee theatergroepen, een Hebreeuwse, het 'Teatron Mekomi' (plaatselijk theater) dat al sinds 1990 bestaat, en de Arabische groep 'Al-Saraya', die werd opgericht 1998.

Het theater wordt door de staat gesteund met een subsidie van ongeveer 900.000 shekels per jaar (ongeveer € 212.000). Deze steun zou nu kunnen worden gestaakt, nadat het theater een avond hield ter ondersteuning van de Israëlische-Arabische dichteres Dareen Tatour, die in 2015 was aangeklaagd voor het oproepen tot het plegen van geweld en het steunen van terreur. Die avond, met de naam 'Dagboeken uit de gevangenis', werden gedichten van Tatour gelezen, die als aansporing tot geweld worden beschouwd.

Nu zullen de regisseurs worden uitgenodigd voor een gesprek met vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën, Justitie en Cultuur. Bij het Ministerie van Financiën zou men een juridische clausule willen toepassen, die het stopzetten van steun voor instellingen mogelijk maakt die gewelddadige rellen of terreur tegen Israël bevorderen, de Israëlische Onafhankelijkheidsdag als een dag van rouw vieren, of het bestaansrecht van Israël ​​als een Joodse en democratische Staat ontkennen.

'Wij zullen niemand toestaan ​​om terrorisme aan te moedigen of de staat Israël te schaden, we zullen alle beschikbare juridische middelen gebruiken,' zei minister van Financiën Moshe Kachlon.

De Minister van Sport en Cultuur, Miri Regev, had afgelopen week de Israëlische politiechef Ron Alsheich al gevraagd om met het onderzoek tegen het theater en de organisatoren van het evenement te beginnen. Ze hoopt dat de woorden van de Minister van Financiën binnenkort door daden zullen worden gevolgd, schreef ze op haar Twitter-account.

De organisatie voor de mensenrechten in Israël veroordeelde het Ministerie van Financiën. Er zou geen juridische grondslag zijn voor een dergelijk besluit. De juridische adviseur van de organisatie Dan Yakir zei: 'De avond ter ondersteuning van Dareen Tatour was een protest tegen de beperking van haar creatieve vrijheid, doordat ze voor haar gedichten werd aangeklaagd in de rechtbank. Het is een tragische ironie dat dit evenement nu wordt gebruikt om de artistieke vrijheid van het Jaffa-theater te schenden.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.