Groeten uit Israël: Waarom hebben we zo'n haast?

Thursday, September 07, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag ben ik na langere tijd weer eens met de auto naar Jeruzalem gereden. Nadat ik de afgelopen weken steeds de bus had genomen, voelde het al bijna onwennig aan om zelf aan het stuur te zitten. In de bus kun je achterover leunen en je ontspannen, in de auto gaat dat uiteraard niet. Nauwelijks was ik op de autosnelweg 1, of de vaart kwam er echt in. Ik voelde me als in een wedstrijd. Steeds weer keek ik in de achter­uitkijk­spiegel om te hard en te dicht achter mij rijdende auto’s op tijd te zien. Ik snap niet waarom ze allemaal zo’n haast hebben. De toegestane maximumsnelheid van 110 km/uur wordt door zo goed als niemand aangehouden. En als ik een keer 'te veel' afstand houd tot de auto voor mij, op de linker rijstrook, werd de opening meteen door een auto ingenomen die zich als in een slalom verder naar voren drong.

Jammer dat het vaak zo stressachtig gaat in het wegverkeer. Niet dat er geen 'normale' automobilisten zijn, die zijn er ook, maar veel te veel automobilisten rijden veel te hard en jagen de anderen op. Al dat racen blijkt dan een paar minuten later niemand iets opgeleverd te hebben; als gevolg van een bus met pech was er ineens een opstopping en kwam alles tot stilstand. Maar dat duurde slechts korte tijd, toen ging alles weer verder.

Ondanks alles kon ik toch ook wat van de rit genieten, ’s ochtends is de hemel bijzonder mooi, nu er eindelijk weer wolken zijn. Het was een herfstachtige sfeer. Toen ik Jeruzalem naderde, zag ik hoe de zon zich langzaam door de wolken worstelde. Het leek alsof het licht boven Jeruzalem stond, en ik reed precies in die richting, naar het stralende en gouden Jeruzalem.

Naar het licht naar Jeruzalem. Wolken aan de hemel, vanochtend vroeg.

Ook vanochtend vroeg was het nog aangenaam koel. Maar mijn vreugde over de herfst was nog te vroeg. Vanaf morgen zou het elke dag weer wat warmer worden. Voor het weekeinde verwachten we droog en bovengemiddeld warm weer. De zomer weigert weg te gaan.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor de tijd van het jaar normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,92 meter onder de zeespiegel.

Eergisteren ben ik na mijn werk nog even wat in Jeruzalem gebleven en heb wat door de stad gewandeld. Ik houd van de sfeer vroeg in de avond. Niet alleen vanwege de prettige temperaturen, maar ook vanwege de bonte drukte in de stad. De stad was vol scholieren na schooltijd, mensen die na hun werk in de stad blijven, en veel toeristen. Ook kon ik hier en daar Duitsers horen. Het is gewoon leuk om door de stad te slenteren. Toen hoorde ik een lied van Simon & Garfunkel. Op het plein voor het voetgangersgebied zaten twee orthodoxe Joden gitaar te spelen en te zingen. Ik herkende beiden, ze hebben vier jaar geleden aan een talentenshow op tv meegedaan en kregen daardoor landelijke bekendheid. Het zijn broers, Arieh en Gil Gat, heel goede musici. Ook nu nog houden zij ervan om op straat op te treden. En ook bij het publiek zijn ze geliefd. Hier een voorproefje:

Luister naar 'Hotel California', The Eagles

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.