Kloof tussen Trump en Palestijnen wordt steeds groter

woensdag 6 september 2017 |  Ryan Jones
In het eerste halfjaar van Trumps regering werden de banden met Israël flink aangehaald, maar de kloof tussen de Amerikanen en de Palestijnen werd steeds groter. Donald Trump en Benjamin Netanyahu ontmoetten elkaar nu al enkele keren, maar het ene gesprek met Machmoud Abbas verliep nogal stroef.

Toen Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van Trump, zowel de Israëlische als de Palestijnse leiders bezocht om het vredesproces weer vlot te trekken, kreeg de wereld een klein beetje inzicht in de verhouding tussen de 45e president van de Verenigde Staten en de Palestijnse Autoriteit.

De internationale media probeerden een beeld te schetsen van een productieve ontmoeting tussen Kushner en Abbas. Maar de Arabische pers wond er geen doekjes om en sprak over een diepe kloof tussen beide mannen. Het Arabische dagblad alHayat, dat uitgegeven wordt in Londen, schreef dat de ontmoeting in Ramallah ‘gespannen’ was en berichtte verder dat Abbas geïrriteerd reageerde toen Kushner sprak over de eisen van Israël.

Slechte verhoudingen tussen Amerikanen en Palestijnen is koren op de molen van de Israëlische nationalisten. Maar de voormalige Israëlische ambassadeur Yoram Ettinger roept op tot voorzichtigheid: ‘Het is nog te vroeg om conclusies te verbinden aan de gespannen verhouding tussen Trump en de Palestijnse Autoriteit,’ zegt Ettinger tegen Israel Today.
‘Het lijkt erop dat president Trump een andere visie op de wereld heeft dan zijn voorgangers. Hij lijkt ook niet veel vertrouwen te hebben in de Verenigde Naties, en vindt dat de Moellahs in Iran aangepakt moeten worden, en hij lijkt niet bang voor een conflict met Noord-Korea. Trump is goed op de hoogte van de instabiele situatie in het Midden-Oosten.’

Volgens Ettinger is de verwachting dat de Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnen gekort zal worden, en dat Israël meer steun zal ontvangen om controle te houden over strategische belangrijke gebieden in Judea en Samaria.
Toch ziet Ettinger ook risico’s voor Israël: ‘Trump heeft Rex Tillerson aangesteld als Minister van Buitenlandse Zaken, generaal James Mattis als Minister van Defensie en Generaal H.R. McMaster als veiligheidsadviseur. Deze drie mannen kijken door een Arabische bril naar het Midden-Oosten.'

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.