Groeten uit Israël: Shabbat zonder nieuws, heerlijk

zondag 3 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is nog steeds zomer, dat hebben we afgelopen weekeinde gemerkt, toen we ’s middags in de tuin wilden gaan zitten. We waren nauwelijks buiten of we vluchtten alweer naar onze woonkamer met airco, het was gewoon te warm. Zo zaten we dan te wachten tot 7 uur ’s avonds, toen het eindelijk wat koeler werd en we boven de heuvels tegenover ons huis de zonsondergang bewonderden. Ook de komende dagen zou het bovengemiddeld warm blijven. Pas vanaf woensdag kunnen we wat afkoeling verwachten.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst deels bewolkt, later opklaringen met een verdere temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm en droog in het midden van het land en in de bergen (sharav), aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,89 meter onder de zeespiegel.

Het schoolleven heeft ons weer te pakken. Op de school van onze jongste zoon – alleen hij gaat nog naar school – begint het eerste lesuur om 8.15 uur. Afgelopen jaar begon het om 8.00 uur. Ik begrijp niet waarom dat steeds veranderd wordt. De school heeft veel leerlingen uit naburige plaatsen. Misschien is dat de reden dat het begin van de schooltijd weer verschoven is, om de scholieren de tijd te geven met de bus stipt op tijd op school te komen. Afgelopen jaar waren er steeds weer problemen. Ook de bus die onze kinderen naar school bracht, kwam vaak te laat. Nu komt de bus een half uur voordat de school begint laatste bij ons voorbij, zodat er geen vertragingen meer zouden moeten zijn. Vrijdag, de eerste schooldag, was er een enorme opstopping rondom de school. Veel ouders haalden hun beschermelingen die bijzondere dag met de auto op. De school is heel groot en heeft heel veel leerlingen, rond de 1800. Voor elke leerjaar zijn er rond de tien klassen. Ik wens ons allemaal, de scholieren en on als ouders, een goed nieuwe schooljaar. Binnenkort beginnen de feestdagen, dan is er weer vakantie.

'Onze' school in Re’oet, het slotfeest van het afgelopen schooljaar.

Dit weekeinde heb ik geen nieuwsberichten op de tv gezien of op de radio gehoord. Ik heb me 'afgesloten', dat moet ook eens gebeuren. Misschien ben ik nog beïnvloed door de tijd dat we thuis geen internet hadden. Ik heb mijn mobieltje opzij gelegd. Vaak lag het vlak naast me, zodat ik elk bericht meteen binnenkreeg. Deze keer niet. Het is helemaal niet zo slecht om je eens een keer helemaal los te maken. En dat is tenslotte waar de shabbat voor dient. Om je los te maken en bij je gezin te zijn.
Pas toen ik vanochtend op kantoor kwam, heb ik de computer weer aangezet en de nieuwsportalen geopend. Daar begon het dan meteen weer: Affaire met de onderzeeërs, Noord-Korea, Sarah Netanyahu, demonstratie in Petach Tikva, nederlagen van de nationale Israëlische voetbal- en basketbakteams, en een Israëlisch succes in ritmische sportgymnastiek (elders meer daarover).

Shabbat thuis, uitzicht vanuit de tuin. Het was nog steeds erg warm.

De nieuwe week is begonnen. Ik wens u nog een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.