Groeten uit Israël: 2,1 miljoen kinderen weer naar school

vrijdag 1 september 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is zover. Heel Israël zat op deze dag te wachten. Op het Ministerie van Onderwijs was men in de speciaal voor deze dag voorbereide crisisbeheersingsruimte de hele nacht bezig om te zorgen dat deze ochtend zonder problemen zou verlopen. Vanochtend vroeg waren er op tv en radio live uitzendingen vanuit alle delen van het land.
Ook in veel huizen van circa 2,1 miljoen kinderen is de opwinding groot. De ouders kunnen nauwelijks geloven dat het eindelijk zo ver is. Onze zoon is vanochtend al om 7 uur opgestaan. En ik heb voor het eerst sinds twee en een halve maand boterhammen klaargemaakt voor op school. Welkom terug in het dagelijks leven. Om 8 uur Israëlische tijd is het nieuwe schooljaar begonnen. En morgen is het shabbat.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst deels bewolkt, later opklaring. Voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat op 213,875 meter onder de zeespiegel.

'Shalom Kita Alef' (Sjaloom eerste klas). Eersteklassers in een school in Ma’ale Adumim, vanochtend vroeg (Foto: Hadas Parush/Flash90)

2,1 miljoen kinderen zijn dus vandaag weer naar school. Omdat het vrijdag is, is de schooldag vandaag kort en dient hij voornamelijk om de leerlingen voor het nieuwe jaar welkom te heten, en eersteklassers leren hun lerares kennen. Ik schrijf ‘lerares’, omdat er op basisscholen maar weinig leraren zijn. Waarom eigenlijk? Heeft dat iets met het salaris te maken? De situatie van de leraren is de afgelopen jaren verbeterd, daarvoor waren veel stakingen nodig. Deze keer waren voor deze eerste schooldag eindelijk eens geen stakingsdreigingen. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken, de voorzitter van de lerarenvakbond heeft gisteren een mogelijke staking voor de tijd na de feestdagen aangekondigd. In de meeste gevallen blijft het toch maar bij een stakingsdreiging. Want nu hebben betreffende partijen tijd om hun problemen op te lossen en een staking te voorkomen.

De muziekvideo met het lied 'Shalom Kita Alef' (Oshratz24)

Wie vandaag nog niet met het nieuwe schooljaar zijn begonnen, zijn de moslimkinderen. Arabieren en Druzen vieren het offerfeest, zodat ze pas dinsdag met het schooljaar beginnen. Vanwege de feestdagen vreesde men aanvankelijk voor problemen met de schoolbussen, omdat 40 procent van de buschauffeurs moslims zijn die vandaag niet werken. Vandaag waren er echter geen berichten over problemen.

Zo hadden we ons de eerste wedstrijd van ons team niet voorgesteld

Gisteren heb ik vol verwachting de tv aangezet om de eerste wedstrijd te zien van ons nationale basketbalteam in het kader van de bij ons plaatsvindende Europese kampioenschappen. Eigenlijk was men heel optimistisch, Israël had heel goede voorbereidings­wedstrijden gespeeld. Maar gisteren lukte het van geen kanten. De Israëli's verloren stilletjes met 48-69 van Italië. Dat was niks. Zondagavond komt dan de volgende wedstrijd tegen Litouwen. En zondag, zoals al eerder vermeld, tegen Duitsland. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met ons team.

En nu wordt het tijd ons een beetje op de shabbat voor te bereiden. Nog een paar boodschappen doen, daarna onze zoon van school ophalen. Het dagelijks leven heeft weer beslag op ons gelegd. Ik wens u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.